Автор: Екип на ЕкоВарна
Публикувано на 07/09/2023

За поредната превзета градинка, този път от заведение, сигнализираха жители на район „Приморски“ във Варна. Една сутрин зелената площ пред входове „Б“ и „В“ на бул. „Чаталджа“ 49 осъмва с орязани дървета. „Ние сме садили дръвчетата в градинката, а те ги орязаха в 3 ч. посред нощ. На тяхно място беше бетонирано, след което бяха поставени маси за посетителите на заведението“, оплакаха се пред Ecovarna.info хора от блока.

Живущите в двата входа претендират, че заведението „Titti“ е получило разрешение от Общината за допълнителна площ от 20 кв.м тротоарно право към съществуващите 30 кв.м, но на практика собственикът е „завзел“ много по-голяма територия. Хората се оплакват още от прекомерен шум, като твърдят, че ресторантът не е поставил необходимата шумоизолация. На фона на липсата на зелена площ за разходка и шума, миризмите, които се носят от обекта остават най-малкия проблем, но ги има. Тръбата за вентилация на заведението е изведена под прозорците на живущите, а неприятните аромати се носят и към двата жилищни входа.

Живеещите над заведението варненци са изпратили официален сигнал до район „Приморски“, от където очакват отговор в законовия едномесечен срок. Хората се съмняват, че някой в общината си е затворил умишлено очите за допуснати „пропуски“. Дори в жалбата си посочват конкретно лице, което не желаят да участва в проверката „поради конфликт на интереси и близки отношения със собственика на ресторанта“.

В сигнала, изпратен до район „Приморски“, се посочва още: „Относно градинката пред „В“ вход, която беше бетонирана от собственика на ресторант „Titti“, находяща се пред ресторанта. От дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ към Община Варна са дали своето положително становище да се обособи допълнителна площ от 20 кв. м към съществуващите 30 кв. м. Моля в присъствието на домоуправителя да бъде замерена реалната квадратура на обособената и допълнително бетонирана част от градинката.“, обръщат се към общинските служители хората от района. Те твърдят, че в хода на ремонтните дейности на заведението са „съборени всички стени в помещението и спукана носеща колона, което буди съмнение за устойчивостта на сградата“. В жалбата се настоява за проверка на законността на ремонтните дейности и дали има писмено становище от конструктор за извършването им. Живущите в блока се съмняват, че фасадата на сградата е нарушена заради „разбити челни и странични стени“, както и заради направената по-голяма входна врата към заведението.

Хората се оплакват и от „системно нарушаване на шумовите норми във входа“. „Учудваме се кой е дал разрешение за изграждане на ресторант без шумоизолация под спалните помещения на живущите.“, се посочва още в сигнала.

Вентилацията на входа е проектирана да става през прозорците на мазите, които са били запушени с метални капаци с малки дупки. Живущите молят от кметството да проверят законността на запушените вентилационни отвори и вентилацията на ресторанта, която директно е изведена на 2 м под прозорците им.

Ecovarna.info следи случая и ще публикува отговора и резултатите от проверката на район „Приморски“, които се очакват в законовия едномесечен срок.

Вместо коментар

Развитието както на устойчива и хармонична градската среда, така и на малкия и средния местен бизнес, е задължение на общинските власти. За това и гражданите, и бизнесът заплащат данъци и такси. И имат право да изискват сигурност, законност и здравословни условия на живот. А това се случва само, когато имаме активни граждани. Подобни малки истории показват, че опазването на околната среда може да се случи само, когато се превърне в личен интерес на всеки.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина