Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 09/10/2022

Една от дейностите в Обществен център за околна среда и устойчиво развитие е да информира гражданите за обществени, граждански, политически инициативи, сигнали, нередности, които засягат околната среда и устойчивото развитие. Това се случва чрез платформата ecovarna.info. За тази дейност може да допринесете и вие. За целта не е нужно да сте професионален репортер.

Ако имате идея и реализирате гражданска инициатива/акция, присъствате на представяне на проект, събитие, засягащо околната среда, станете свидетел на нередност, засягаща природата и устойчивото развитие, пишете ни на: ecovarna.info@gmail.com!

Ако сте член на нашата Вайбър, имейл или Фейсбук група, ще получавате информация за предстоящи срещи, събития, инициативи, които достигат до нас и в които може да се включвате и отразявате за нашия сайт. Това, което очакваме от вас е, ако сте присъствали, да ни изпратите обратна връзка, кратка информация за събитието. Тя ще бъде публикувана в платформата Ecovarna.info. Така всеки един от вас може са се превърне в репортер на Ecovarna.info.

Предлагаме ви този „Помощник“, който да ви улесни при отразяването на събития за онлайн платформи. Подготвили сме ви поредица от въпроси, на които е необходимо да отговорите, за да създадете вашия репортаж (спазването на хронология на отговорите не е задължително):

Кой организира/извършва събитието?

Кога ще се проведе/се е провело?

Какво се е случило/ще се случи? Какво представлява събитието?

Къде се е случило/ще се случи?

Отговорите на тези четири въпроса трябва да представляват първите едно – две изречения от вашата новина. Това е т.нар. въведение. Колкото по-кратки/прости са изреченията, толкова по-добре ще бъдете разбрани. Ако сте успели да предизвикате интерес у читателя, той ще прочете и разширената/допълнителна информация за събитието, която може да дадете. Тя трябва да отговаря най-общо на въпросите: Как? и Защо? В тази част е добре да предоставите информация за:

Защо се провежда събитието? Какъв е поводът/причините?

Колко човека присъстваха на събитието? Имаше ли/поканени ли са специални/известни гости?

Какви бяха/ще бъдат основните повдигнати въпроси/теми?

Бяха ли взети/предложени решения и какви? (например петиции, подписки, следващи срещи)

Бяха ли предоставени доказателства, резултати от изследвания за предоставените твърдения?

Бяха ли предоставени линкове към онлайн платформи и материали? (приложете ги)

Друго, направило ви впечатление за начина на протичане на събитието.

ВАЖНО! Не забравяйте да направите снимки/видео от събитието.

Материалите – новина, снимка, видео, изпращайте на ecovarna.info@gmail.com с тема: „за публикуване“. Не забравяйте, ако сте получили материали или презентации или техни линкове, да ги приложите.

Вижте в narachnik повече за особеностите и възможностите, които предоставят онлайн медиите, както и препоръки за създаване на публикации за тях.

Ето и пример за новинарски текст от събитие:

Документален филм за Варненското езеро „Огледалото“ беше представен премиерно от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие на 6 октомври в читалище „Съзнание 1926“ в Белослав. Над 30 участника в срещата изгледаха с интерес лентата на Вилиана Иванова и Даниела Георгиева. След прожекцията имаше и кратка дискусия между присъстващите и авторите на филма. Най-възрастният в залата се оказа поет. Съпругата му прочете през аудиторията стихотворението „Гебеджански раци“. Силно впечатление направиха споделените факти от собственика на завода за стъкло Данко Калчев, чийто род има повече от 250 годишна местна история.

Въпреки доброто настроение, участниците в срещата не криеха своето притеснение от цялостната екологична обстановка и въздействието на заводите от Девня. Общият песимизъм се изразяваше в това, че прословутите гебеджански раци, индикатор за чистотата на езерото, никога повече няма да се завърнат.

Като много важен аспект от опазването на околната среда, беше разисквано наличието на тръстиковите масиви в езерата и тяхната роля за пречистването на водите. Беше изказана надежда Община Белослав, която е собственик на голяма част от тръстиковите масиви, никога да не ги продава, а да включи тяхното опазване като основно средство за справяне със замърсяването на водите.

Участниците се обединиха около виждането, че филмът може да бъде използван и в образователната система. Авторите обещаха да се върнат към първоначално предвидения формат и да разделят филма на три части, с което да го направят по-лесно гледаем в онлайн пространството. Очаква се скоро премиера и във Варна.

Целият филм може да бъде гледан и във видеоканала на ecovarna.info в YouTube.

Срещата с обществеността и филмът са реализирани по проекта „Варненското езеро – огледало на екологичното състояние на региона“, финансиран от най-голямата социално ангажирана инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация работилница за граждански инициативи и Български дарителски форум.

Автор на новинарския текст: Илиян Илиев

Очакваме и вашите новини! Бъдете активни! Движете света!

Настоящият „Помощник“ е създаден по проект „Варненското езеро – огледало на екологичното състояние на региона“, който се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина