Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 29/04/2022

„Понякога най-малките подаръци, заемат най-голямо място в сърцето“, казва любимият на поколения деца и възрастни Мечо Пух. Спомнете си за него, когато избирате подаръци за любимите хора. Често, обгърнати от суетата и скоростта на ежедневието, забравяме за малките жестове, които ни карат да се чувстваме човеци. Опитваме се да впечатлим със скъпи, лъскави и добре опаковани вещи хората, които обичаме. И забравяме една голяма тайна, споделена на целия свят от един Малък принц: „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“.

Ако искате да докоснете сърцето на човека, когото обичате, подарете му добро под формата на подарък с кауза. Как изглежда ли? Точно като всички останали, но само на външен вид. Същественото, както казва нашият Малък принц, ще го разкриете вие. Ще разкажете за вашия подарък – от кого е направен, с каква цел и за каква кауза. За да стигне той до сърцето и за да умножите доброто.

Как да познаем подаръка с кауза?

Да вземем любимото на Пух гърненце с мед и дори по-хубаво – две гърненца с мед. На рафта в супермаркета има стотици буркани с пчелния продукт. А вие искате да подарите на вашия Пух най-истинският. Как да го познаете? Отвън всички изглеждат еднакви. Но всеки е произведен от различни ръце и се предлага с различна цел. Гърненцето мед с кауза има нещо повече. Ето какво:

Една част от цената, която ще платите за него, ще отиде за подкрепа на някого или нещо, което е важно за много хора, в това число и за вас. Това е каузата. Тя ще е упомената на етиката или в описанието към продукта.

Продуктът с кауза обикновено е произведен не от голям завод, а от малка работилница или семейно предприятие, а понякога дори само от един човек в нужда. Вижте кой е производителят!

Продуктът с кауза е направен с натурални материали по щадящ околната среда начин.

Няма да го откриете в хипермаркета. Политиката на големите търговски вериги не позволява на малки семейни производители да стигнат до техните рафтове. Потърсете продуктите с кауза в Интернет, социалните мрежи, малки местни тържища!

Проучете кой предлага продукта с кауза, защото той гарантира за него и за това парите, които платите, да отидат за целта! Обикновено такива продукти ще намерите в сайтове на неправителствени организации, регистрирани в обществена полза. Ако ги търсите във Фейсбук, проверете в утвърдени групи, администрирани отново от сдружения в обществена полза. Ако не харесвате онлайн покупките, потърсете офиса на сдружението, което предлага продукта или пазар на производители и фермери.

Каква е ползата от подаръка с кауза?

Той не е обикновена вещ. Носи различна емоция, дарява надежда, прави добро. Ето как се случва това:

Подаръкът с кауза е произведен или предоставян от човек или организация, които се нуждаят от подкрепа, за да реализират добрина или благотворителност. Купувайки такава стока или услуга вие дарявате най-малко на двама – на този, на когото подарявате и на този, от когото купувате.

Избирайки благотворителен продукт, вие помагате да се реализира нещо, в което вярвате и смятате за полезно за вас и обществото. Чувствате се полезен и потребен.

Инвестицията в стоки и услуги, предлагани с благотворителна цел, е вложение директно в местната икономика и дребния бизнес. Защото този тип стоки са продукт на малки местни фирми или дребни земеделски производители. Вашите пари ще останат в региона, в който живеете и ще подпомогнат неговото развитие.

По какъв повод можем да направим подарък с кауза?

Винаги и по всякакъв. Рожден, имен ден, Коледа… Когато искаме да впечатлим или да оставим траен спомен. Затова подобен тип подаръци са особено подходящи за учителите в детската градина или училище по повод 8 март, 24 май или завършване. За колегите в офиса по повод Коледа или годишнина на компанията. Но има и ден на приятелството, който едни отбелязват на 9 юни, други на 30 юли. А защо да не го празнуваме всеки месец? Има ден на околната среда – 5 юни, в който можем да организираме дарителска акция в училище за екологична кауза. Дарителите ще получат екостикер или тефтер с химикал, или книжка и ще научат повече за екологичния проблем, за чието решаване помагат.

Можем да проявяваме благотворителност не само с повод. Когато искаме да възпитаме у децата ценността да  даряват, какво по-подходящо от това да го направим чрез подарък с кауза?!

Кой стои зад подаръците с кауза?

Има много примери за това кой, как и защо произвежда и предлага подаръците с кауза. Ние познаваме един от добрите. Тя се казва Елен Сабатини, слънчево момиче от Франция, което пристига у нас преди повече от 15 години за да помага в екологични каузи. Днес живее в малкото шабленско село Езерец, заедно със семейството си. Има малък фамилен пчелин, от който предлага екологично чист мед с каузата „За чисто земеделие“ чрез Ecovarna.info. Продължава да работи за екологично образование, като секретар на селското читалище. И за създаването на поминък за жените от добруджанските села, като част от Сдружение „Екно“. Един от техните подаръци с кауза са ръчно изработените восъчни кърпи от рециклиран текстил. Екологично чист продукт, който заменя успешно фолиото, найлона и пластмасата при опаковането и съхранението на хранителни и козметични продукти. Купувайки мед от пчелина на Елен в Езерец или восъчна кърпа, вие подпомагате едновременно дейността на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Ecovarna, на сдружение „Екно“ и малкия семеен пчелин на Елен в с. Езерец. И разбира се, хапвате чист натурален пчелен мед или дарявате вкусна радост на свой близък с него.

„Всяко нещо струва друго нещо“, казва Мечо Пух. Медът от село Езерец струва усилията на една малка семейна ферма за създаване на местен поминък и на една гражданска организация да продължи да работи за чиста околна среда. Ако сте готов да платите тази цена, посетете нашият магазин с кауза!

Как възниква обществената благотворителност?

Историята свързва началото на обществената благотворителност с църквата. По време на земния живот на Исус апостолите събирали пожертвования и ги раздавали на нуждаещите се. В книгата Деяния на светите апостоли на благотворителността е посветена специална глава, в която се описва делегирането на пълномощия за благотворителна дейност от избрани за това седем мъже, наречени дякони.

Във всички раннохристиянски текстове е отделено специално внимание на благотворителността. Тя се изразявала, както в реализация на Христовата повеля да „нахраним гладните”, така и в помощ на болните, посещение на затворници, грижи за вдовици, сираци и възрастни хора.

Историята на дарителството в България и в Европа показва, че често личната инициатива за благото на обществото предхожда институционалната. Голяма част от образователните, социалните и здравните институции са създадени в резултат на частна инициатива. Примери за това у нас са редица училища, читалища, Българското книжовно дружество (по-късно БАН), университети, лечебни заведения…

В наши дни, като противовес на консуматорското пазаруване, възниква инициативата „Щедрият вторник“. Седмица след черния петък в повече от 100 държави по целия свят хората даряват на благотворителни организации и каузи. А каква по-добра възможност да дариш от тази да купиш подарък с кауза за празниците! Според Уинстън Чърчил, „преживяваме с това, което получаваме, но животът ни се състои от това, което даваме“.

И да се върнем отново към любимия Мечо Пух: „Какво се подарява на някой, който иска всичко, а няма нищо?“. Отговорът е подарък с кауза. Защото той не е просто вещ, която утре може да я няма и човекът отново да е с празни ръце. Подаръкът с кауза е вяра, подкрепа, мечта… С него даряваме добро и получаваме още по-добро – удовлетвореност!

Не чакайте повод, за да направите подарък с кауза и да подкрепите усилията ни за по-чиста околна среда! „Това е въпрос на дисциплина – каза ми по-късно Малкият принц. – Когато се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата.“ Нека го направим още сега!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина