Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 30/10/2022

Странен шум. Пукот от смачкване на пластмасови бутилки под краката ти. В гората до плажа. Есента е постлала златен килим. Навеждаш се. Разравяш шумата и… установяваш, че вървиш върху сметище. На няколко метра от прекрасния плаж до хижа „Черноморец“. Тон и половина отпадъци само за 2-3 часа. А има още много… Такава е равносметката от акцията за почистване на плажа в навечерието на Международния ден на Черно море – 31 октомври. На истински находки се натъкнаха доброволците, запретнали ръкави и хванали чували за смет. Пълна бутилка от бира „Варна“ червен етикет. Пазарът я е забравил от десетилетие. Но природата я пази за поколенията. Защото стъклото, изхвърлено в гората или на сметището, остава вечно. Пластмасата го превъзхожда. По количество. Над 90% от събраните тон и половина отпадъци са пластмасови бутилки, чашки, торбички, бъркалки, прибори, опаковки от слънцезащитни мазила, пояси, играчки и дори тенис ракети. И ако пластмасовите торбички са в полуразпад, то гумата, ламаринените останки и металните кенчета съперничат по устойчивост на стъклото. Девойка позира с току-що изровеното си откритие – добре запазена цветна детска джапанка. Ентусиазмът на млад мъж, който чисти на два метра до нея, е не по-малък. Държи в ръцете си цял целеничък, напълно здрав плавник.

Близо 300 доброволци – от 3-годишни деца, през тийнеджъри от варненски гимназии, до крачещи едва-едва човеци на преклонна възраст, но с боен дух, чистиха малкото останали диви плажове на север от Варна – „Паша дере“, „Черноморец“, „Ветеран“, Рибарски.

 

Традиционната акция за почистване на плажовете край Варна се провежда в навечерието на 31 октомври от 1999 г. Тази година тя премина под мотото „Смет за мед“. Най-малките участници, събрали чувал с боклук, получиха малко бурканче с мед. А на обяд всички хапнаха вкусни супи и сандвичи от Туристическо дружество „Родни балкани“.

За организиране на най-голямото доброволческо почистване за годината във Варна усилия обединиха три сдружения – Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Морски клуб „Приятели на морето“ и ТД „Родни балкани“.

Акцията се реализира по проект „Варненското езеро – огледало на екологичното развитие на региона“ и „Накрая стигам до морето“, благодарение на най-голямата социално ангажирана инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Инициативата е подпомогната още от Програма „Място България“.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина