Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 22/10/2018

Всеки ден ние българите, консумираме множество продукти, с различен произход и състав – някои богати на витамини, други – на безброй химични елементи като цинк, желязо, манган, различни соли и добавки, важни за правилното развитие и укрепване на нашите организми. Всеки родител знае, че децата му трябва да консумират повече здравословни продукти, като например плодове и зеленчуци.
Обаче… С навлизането ни в новия век и с развитието на различни технологии във всички сфери на битието , много често забравяме за храната, която е неразделна част от нашето ежедневие и без която не можем да оцелеем . Тя много често е с чужд произход и така обичаните ни плодове, зеленчуци, та дори и месото, са третирани купища добавки още преди да стигнат до продуктовия пазар. Преди транжирането на месото, в много ферми, животните консумират храни, които са пръскани с множество препарати за растителна защита, за повишен добив на продукцията , за покриването на загубите от лоши предходни години, за намаляване периода на вегетация .


Винаги препарати, и само препарати. Всичко това се натрупва в растенията – в техните стебла, листа, дори в корените и след използването им като фураж за животни или дори за употреба от самите нас, тези неестетвени ,, хранителни добавки за растения”, се трупат в животинските организми, включително в нашите. Това доказано води до изключително тежки, труднолечими заболявания, като в дългосрочен план много често се стига до лекарската диагноза – Рак. …(това, в следващата статия  )

Най- честите препарати, ползвани от производителите за нашата храна са пестицидите. Това са средствата на земеделците за повишеното производство на даден вид култура.
Проблемът не е в употребата на тези вещества, а в превишеното дозиране на дадения субстрат и попадането му в почвата. Пестицидите подпомагат разтежа и развитието на растенията, масовата им употреба и липсата на качествен контрол, водят до покъртителни последствия за всички.

По последни данни от проучвания, употребата на пестицидите е довела до масовото намаляване на пчелните кошери в страната, както и до повишаване натровеността на почвите. Тези последствия са резултат от ниското ниво на информираност относно периода на разпадане на пестицидите, като най-същественото се състои в това, че всички изследвания за състава на храните показват положителни проби за съдържание на пестицидни остатъци.

Ако, с такова бързо темпо, всички ние продължим да произвеждаме и да консумираме такива продукти от консервативното производство, да продължим да не се грижим за здравето си и за природа, ще задълбочим намаляването на биоразнообразието в живата природа ….

В крайна сметка,ако след всички проучвания за употребата на пестицидите и направените изводи от тях, ние – младите агрономи на Република България, както и всички земеделци, насочили се към цялостното биоземеделие запретнем ръкави, с общи усилия ще се постараем да намалим вредата от пестицидите върху нашата богата зелена земя… :)

Има надежда за бъдещето ни!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина