Автор: Десислава Георгиева
Публикувано на 28/09/2021

На 19 септември се състоя срещата между Тотнъм Хотспър и Челси. Това беше първият в света футболен мач на елитно ниво с нулеви въглеродни емисии.

Телевизионния канал Sky си партнира с Тотнъм Хотспър за провеждането, а срещата бе подкрепена от COP26 и Висшата лига, означена беше с #GameZero, като амбицията е мачът да е с нулеви въглеродни емисии. Sky, Тотнъм Хотспър и правителството на Обединеното кралство искат играта да повиши осведомеността за заплахата от изменението на климата и да вдъхнови футболните фенове да направят прости промени, които ще помогнат за намаляване на въглеродния им отпечатък.

Sky е водеща медийна и развлекателна компания в Европа. Sky работи с Natural Capital Partners за възстановяване на естествените фиксатори на въглерод, които премахват емисиите СО2 от атмосферата, като чрез залесяване и създаване на нови гори в източна Африка и Обединеното Кралство подкрепя целите на острова за нулева нетна стойност. По-късно тази година Sky и Тотнъм ще засадят дървета в близост до стадиона.

Излъчването на мача също бе с нулеви въглеродни емисии за всички зрители използващи услугите на Sky. Sky Sports е отдадена на намаляването на въздействието си върху околната среда и вече е подобрила дейността си по редица начини, включително с въвеждането на дистанционни продукции, които намаляват количеството на оборудването и екипа, пътуващ до събитията. Студиата на Sky Sports се захранват със 100% възобновяема електроенергия, а от януари 2021 г. всички продукции на Sky Sports UK са въглеродно неутрални.

Тотнъм Хотспър се ангажира да сведе до минимум въздействието върху околната среда в рамките на своята дейност и прилага широк спектър от устойчиви мерки в целия клуб:

 • Използване на 100% възобновяема енергия и свеждането на емисии от 2 клас (индиректни въглеродни емисии върху използвани от компанията услуги – бел.ред) до нула на стадион „Тотнъм Хотспър“.
 • Мерки за намаляване на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба, въведени в целия Клуб.
 • Потреблението на вода е сведено до минимум с писоари без вода и кранчета с ниско налягане.
 • Създаване на екологично местообитание в тренировъчния център, включващо био кухненска градина; стотици нови дървета и десетки хиляди нови растения за жив плет; хотели за буболечки и къщички за прилепи; езерца за диви животни; зелени покриви и улавяне на дъждовна вода; слънчеви панели и въздушни термопомпи.
 • Фланелките са изработени от 100% рециклиран полиестерен плат, който се произвежда от рециклирани пластмасови бутилки

Отборът насърчи феновете, присъстващи на мача с Челси, да:

 • Използват обществения транспорт
 • Се придвижват с велосипед
 • Изберат храна на растителна основа
 • Рециклират отпадъците си

Челси:

 • Екипите на отбора също са изработени от 100% рециклиран полиестер, направен от пластмасови бутилки
 • Hyundai предоставя електрически автомобили на служителите на отбора за използване по време на работа
 • Hyundai също  предлага безплатна схема за лизинг на електрически автомобили Kona на женския отбор, като 13 играчи са се възползвали от тази възможност.
 • Заедно с клуба Hyundai инсталира множество зарядни устройства в тренировъчния център на Челси в Кобъм, за да насърчи използването на електрически превозни средства.
 • Храната на отбора също е от местни ферми

Повече за първият мач футболен мач с нулеви въглеродни емисии може да прочетете в оригинал тук

 

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина