Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 07/11/2018

Какво може да правите на една пейка освен да си почивате? На тази може да сърфирате в Интернет, докато си зареждате телефона, при това напълно безплатно. Защото това първата умна еко пейка във Варна. Тя се намира в Морската градина, до Езерцето в Детския кът. Дело е на трима ентусиасти – Росен Гевшеков, Младен Николов и Баркев Киркоров. Изработена е от алуминий и стъкло. Разполага със соларно зарядно, Wi-Fi мрежа и монитор за излъчване на информация и реклама, за да гарантира устойчивост на идеята и за да има още подобни умни пейки. Стойността й е близо 3000 лв. Сумата не включва труда на тримата реализатори на идеята. Финансирането е осигурено по програма „Младежки проекти 2018” на община Варна и фондация „Мейдей”.

„Отдавна се опитваме да намерим ниша в която да работим. Искахме да информираме и насочваме хората към екологично мислене”, сподели Росен Гевшеков. В Англия има много развит бранд за подобни съоръжения. Само в Лондон има около 50 смарт пейки. В някои големи градове у нас също се появяват, но за съжаление трудно оцеляват. Варненската засега разчита на охраната на Детски кът – Варна.
„Планираме да развием и мултиплицираме проекта. Работим по дизайна и сензорите, които ще добавим”, разкри Росен Гевшеков. Младежите са в преговори с два университета във Варна, които също скоро може да се сдобият с умни еко пейки.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина