Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/02/2022

Снимка: Тихомира Методиева, Грийнпийс

До 24 февруари 2022 г. може да кандидатствате за обучение за реакция при горски пожари и наводнения. Курсът е с практическа част и се организира от „Грийнпийс“ — България и Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ). Всеки завършил успешно, ще получи сертификат от НАДРБ, който се изисква от доброволците при акции на терен за потушаване на горски пожари и разчистване след наводнения. Право да кандидатстват имат всички, навършили 18 години. Във формата за записване те трябва да посочат мотивацията си за участие. След подбор, ще бъдат одобрени 30 кандидати, които ще получат потвърждение до 28 февруари.

Условията за кандидатстване включват 50 лв. самоучастие като дарение за НАДРБ. Сумата се превежда по сметка след потвърждение за одобрена кандидатура. Останалата част от разходите ще бъдат покрити от „Грийнпийс“ — България.

Всички одобрени кандидати ще получат линк по имейл за онлайн среща на 10 март. След нея ще бъдат изпратени и обучителни материали.

Финалната практическа част ще се проведе на живо в София на 28 и 29 май.

През последните 30 години, екстремните метеорологични явления като бури, суши и наводнения са се увеличили трикратно. По данни на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) поройните дъждове са зачестили с 30 процента. При затопляне на Земята с 1,5 градуса рискът от подобни екстремни събития ще се увеличи с 50 на сто, а интензивността им ще нарасне. Ако земната температура се затопли с 2 градуса, екстремните дъждове ще се увеличат със 70 процента в сравнение с времената преди индустриалната революция.

Според Световната метеорологична организация през 2021 г. горещите вълни и пожарите са били по-тежки вследствие от измененията на климата. През миналото лято горски пожари опустошиха обширни райони в Южна Европа. В Гърция пожарите взеха 3 жертви, изгоряха общо над 125 000 хектара гори и земеделска земя. В Средиземноморския регион на Турция бяха изпепелени над 1700 км2 гори. Причината е, че Европа преживя една от най-интензивните горещи вълни за последните десетилетия. Температурите в Италия и Гърция надминаха 45 °C, като в Сиракуза бе отбелязан температурен рекорд за най-висока максимална температура в Европа – 48,8°C.

Ако искаш да участваш в различни доброволчески акции за опазване на околната среда, попълни формуляра за доброволец на Ecovarna.info!

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина