Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 02/07/2021

Кампания ще потърси еко потребителите на варненските пазари, за да ги покани да участват в мащабна акция срещу найлоновите торбички в социалните мрежи. Всеки клиент, пазаруващ с многократна торба, ще имат възможност да се снима с нея и да призове и останалите потребители да пазаруват екологично. За това, че е отговорен към опазването на околната среда, той ще получи награда – торба от 100% лен с логото  #НеМерсиНосяСи.

Кампанията „Ела с торба! Вземи още една“ се провежда от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие по повод Международния ден без найлонови торбички – 3 юли. Инициативата ще обхване популярни пазари в петте административни района на Варна. В навечерието на празника, на 2 юли, от 18 ч доброволци ще търсят екопотребители на пазар „Чаталджа“. На 3 юли акцията ще започне в 10 ч от пазара в кв. „Аспарухово“, ще продължи в „Младост“ – в 11,30 ч, и във „Владиславово“ – в 13 ч. „Ела с торба! Вземи още една“ ще завърши на 4 юли от 11 ч на Фермерски пазар пред Фестивален и конгресен център.

Това обаче няма да е краят на кампанията „#НеМерсиНосяСи 2021“. Снимките и посланията на еко потребите от всеки пазар ще бъдат публикувани във Фейсбук (facebook.com/ecovarna). До 10 август всеки ще може да вдигне палец за някои от тях. Пазарът събрал най-много харесвания, ще се превърне в „Любим пазар за покупки с еко торба“ и ще получи рекламно пано и грамота.

Заедно със забавния момент на играта, доброволци ще проведат информационна кампания за вредата от еднократните торбички за пазаруване. Всеки потребител и търговец на пазарите на 2, 3 и 4 юли ще получи 16-страничен информационен бюлетин с любопитни и интересни материали за вредата от употребата на еднократни торби и за личната отговорност на всеки към опазването на нашия общ дом – Земята.

По данни на Министерството на околната среда и водите в момента у нас се използват средно по 70 броя найлонови торбички нa чoвeĸ гoдишнo. В бройката обаче не влизат торбичките без дръжки, които масово се употребяват в хипермаркетите и по пазарите. Найлоновите торбички не се рециклират, а завършват пътя си на сметището, в заводите за изгаряне или сред природата. Според изследванията 50% от замърсяването на плажовете, океаните, планините се дължи именно на еднократните пластмасови продукти, като торбички, прибори, бъркалки, чаши.

Кампания „#НеМерсиНосяСи“ се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина