Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 29/10/2022

Най-мащабната за 2022 г. доброволческа акция за почистване на плажната ивица във Варна ще се проведе тази неделя – 30 октомври. Поводът е Международния ден на Черно море, който отбелязваме на 31 октомври.

В акцията ще се включат над 300 доброволци, които ще тръгнат в неделната сутрин от различни точки с торби за смет, за да се срещнат около 12 часа на плажа до хижа „Черноморец“.

Осигурени са два автобуса за извозване на участниците. Те ще тръгнат от ул. „Антим I“ до Археологическия музей във Варна в 9 ч и в 9,45 ч.

Първата група се събера в 9,30 ч на „Ракитника“. Ще почисти дерето и пътя до хижа „Черноморец“. Втора група доброволци започват в 10 ч от последна спирка на кв. „Галата“, почистват плажа на хижа „Ветеран“ и Рибарски плаж. Двете групи ще се съберат на плаж „Черноморец“, където ще станат свидетели на откриването на морски скулптури от камък в двора на едноименната хижа. Следва почистване на пътя до плажа на „Паша дере“ и пясъчната ивица под поделението на ВМС („Родни балкани“).

В 14,30 ч отпадъците ще бъдат натоварени и извозени с камиони от хижа „Черноморец“, а автобус ще върне участниците в центъра на Варна.

Традиционната акция за почистване на плажовете край Варна се провежда в навечерието на 31 октомври от 1999 г. Тази година тя ще премине под мотото „Смет за мед“. Идеята е най-малките участници, събрали чувал с боклук, да получат малко бурканче с мед. За всички участници са осигурени супи и сандвичи от Туристическо дружество „Родни балкани“.

За организиране на най-голямото доброволческо почистване за годината във Варна усилия обединяват три сдружение – Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Морски клуб „Приятели на морето“ и ТД „Родни балкани“.

Акцията се реализира по проект „Варненското езеро – огледало на екологичното развитие на региона“ и „Накрая стигам до морето“, благодарение на най-голямата социално ангажирана инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Инициативата е подпомогната още от Програма „Място България“.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина