Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 05/02/2023

Обликът на летището е първото впечатление, което гостите придобиват за мястото, където отиват. А отношението към отпадъците, които генерираме, често е признак за степента ни на цивилизованост.

В следващата публикация ви представяме разказ от първо лице на Апостол Пенков, член на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, за това как се разделят и рециклират отпадъците по летищата. Ето какво разказа Апостол:

Тази година имах щастието да посрещна новата година в Harbour Island на Бахамите. Споделям впечатленията ми относно практиките за рециклиране на летищата, през които минах. Пътешествието ми започна от летище Варна, където липсваха кошове за разделно събиране на отпадъците.

А това се намираше пред проверките на ръчния багаж. Можеха поне да бъдат смачкани…

На летище София бяхме приятно изненадани, но изискваше отдаденост на каузата за да ги откриеш:

Последва полет до Тел Авив, Израел, където липсваше не само кош за рециклиране, но и полет до Маями! ☹

Понеже гонехме връзка за North Eleuthera от Маями, се наложи бягане в Холивудски стил, за да успеем да хванем полета от Истанбул. Въпреки това успях да заснема добрата подготовка на южните ни съседи:

В Маями също бяха налични навсякъде въпросните кошове:

В летище North Eleuthera на Бахамите нямаше не само кошове за разделно събиране, но и ленти за багажите. Явно е нормална практика багажите да се премятат от яки мъжаги 😊

Когато липсва разделно събиране, има безразборно изхвърляне. Ето това събрахме от плажа Harbour island на Бахамите само за 20 мин. Микропластмаса навсякъде!

Последна снимка от моя разказ е как се горят всички отпадъци на няколко острова на съседния Eleuthera. На поразия.

На връщане минахме през Лондон Хийтроу, където всичко беше обозначено и кошове бяха налични навсякъде.

Като цяло имаше и двете крайности по време на пътуването. Ето обобщение за нивото на рециклиране на посетените летища:

Варна

София

Тел Авив

Истанбул

Маями

North Eleuthera

Лондон

 

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина