Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 25/09/2019

Замърсяването на въздуха е основният фактор, който влияе върху здравето на дихателната ни система, сочат актуални проучвания, изнесени в Световния ден на белия дроб – 25 септември. Едва след влиянието на околната среда се нареждат тютюнопушенето и използването на други инхалаторни средства, които увреждат белодробните органи.

Червената точка показва отчетеното от сензора превишение на нормата.

226 мкг/куб м беше нивото на фини прахови частици (ФПЧ 10) в 9,20 ч в Световния ден на белия дроб на бул. „Осми Приморски полк“ в района на Чаталджа във Варна. Данните са от пункт на airtube.info и показват най-близкия до офиса на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) сензор за измерване праховото замърсяване на въздуха. Среднодневната норма за ФПЧ е 50 мкг/куб. м. Въпреки че измерената стойност сутринта е момента, тя е показателна за нивото на замърсеност на въздуха в час пик в близост до основни булеварди във Варна. Фините прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, асматичните пристъпи, дихателните смущения и рака на белия дроб.

Гражданската еколаборатория към ОЦОСУР може да извършва замервания на ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5 с предварителна заявка в различни точки на града.

Номер 1 сред замърсителите на въздуха в големите градове у нас остава автомобилният транспорт. Според изследване на Международния съвет за чистота на транспорта, дизеловите двигатели, отговарящи на актуалния екологичен стандарт Евро 6, са почти 5 пъти по-опасни от бензиновите, съобщи Нова телевизия. Изследването, поръчано от местната власт в Париж, обхваща над 180 000 автомобила. При температура на въздуха над 30 градуса в атмосферата се отделят с 20 до 30% повече вредни вещества, отколкото при температура от 20 до 30 градуса, установява още изследването.

91% от световното население, в това число и българското, живее на места, където качеството на въздуха надвишава нормите за безопасност на СЗО.

Белодробните заболявания налагат огромно бреме за здравето в световен и национален мащаб, съобщава БТА. Фактите са стряскащи:
65 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест, а 3 милиона умират от нея всяка година, което я прави третата водеща причина за смърт в световен мащаб.
10 милиона души развиват туберкулоза, а 1,6 милиона умират от нея всяка година, което я прави най-често срещаното смъртоносно инфекциозно заболяване.
1,76 милиона души умират от рак на белите дробове всяка година, което го прави най-смъртоносният рак.
334 милиона души страдат от астма, и тя е най-честото хронично заболяване в детска възраст /засяга 14 процента от децата в световен мащаб/ и нараства!
Пневмонията убива милиони хора ежегодно, което я прави водеща причина за смъртта както при подрастващи, така и в напреднала възраст.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина