Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 27/09/2019

Мисията „Аз избирам чаша за многократна употреба“ ще бъде представена във Френския институт в София на 3 октомври. От 18 ч там ще започне тържествената церемония по връчване на наградите „Екообщина 2019“. Инициативата на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) ще бъде представлявана от Сабина Максимова, координатор на мисия „Аз избирам чаша за многократна употреба“. Поканата за церемонията е отправена от Посолството на Франция в България, което е съорганизатор на „Екообщина 2019“, заедно с министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на образованието и науката.

Защо „Аз избирам чаша за многократна употреба“?

В повечето държавни детски заведения у нас пиенето на вода от децата все още се осъществява с пластмасови чаши за еднократна употреба. Всеки ден в 1894 детски градини в България 224 380 децa употребяват над 1 милион чаши. За една година те се равняват на над 550 тона отпадък, който не може да бъде рециклиран! Еднократната чаша се употребява в рамките на едва 2-3 секунди, след което се превръща в замърсител на водите, въздуха и почвите за 300 до 500 години. Това консуматорско „постижение“ струва ежегодно на данъкоплатеца над 6 млн. лв.

Целта на мисията е всеки директор, учител и родител на дете в детска градина да каже: „Аз избирам чаша за многократна употреба“.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина