Автор: Надя Петрова
Публикувано на 14/06/2023

Какъв е статутът на крайбрежната алея във Варна – улица, дамба или алея? Това е въпросът, който разбуни духовете в морската столица напоследък и от неговия отговор зависи кой ще реши дали да пусне отново автомобилите по нея или тя ще си остане пешеходен рай.

Началото

Сагата започна на 8 юли миналата година, когато тогавашният областен управител от кабинета ”Петков” Благомир Коцев издаде заповед, с която забрани движението на автомобили в района. Това зарадва варненци, които от години се надяваха да могат спокойно да се разхождат край морето целогодишно. Собствениците на заведения край плажа обаче не са доволни от това решение, защото загубиха много клиенти.

И така постепенно любимото място за разходка на варненци се превърна в ябълката на раздора и средство за политическа употреба.

В началото на юни тази година стана ясно, че Алея първа всъщност не е алея, а има статут на улица. Така поне гласи становище на Регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК), потвърдено от МРРБ.

Горещият картоф

Тогава областният управител Марио Смърков свика пресконференция, за да обяви пред медиите, че това е потвърдено с документи, в които се посочват параметрите на транспортната инфраструктура, включително на положената настилка. По тази причина следва алеята да бъде отговорност на кмета на Община Варна, посочи той.

На същия ден Смърков издава заповед, с която уведомява кмета за новопостъпилите данни и на практика отменя заповедта на неговия предшественик Благомир Коцев от юли 2022 г., с която бе създадена временна организация на движение – без моторни превозни средства по алеята.

Заповедта не връща отново автомобилния трафик в зоната от Рибарски плаж до спирка „Студентска“, а  само прехвърля отговорността за управлението на Община Варна.

Кметът Иван Портних има 14 дни да се произнесе по казуса. Дотогава алеята в частта от Втора буна до Рибарския плаж остава пешеходна.

Областният управител уведомил за становището на РДНСК главния архитект още, когато го е получил през октомври 2022 г., но не получил ответна реакция. В момента Виктор Бузев е временно отстранен от длъжност.

Смърков поискал потвърждение и от МРРБ, че алеята е улица, тъй като при предишно обсъждане на нейния статут, през март 2022 г., тогавашният министър Гроздан Караджов е изпратил писмо, в което се казва, че крайбрежната дамба не е проектирана за пътно трасе. До момента няма реакция от общинската администрация.

Кръчми и коли

Председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров заяви за медията ни, че бизнесът в крайбрежната алея страда от спирането на автомобилите и е загубил 50-60 % от оборота си от 8 юли миналата година, когато тя беше затворена.

Той призна, че понякога натрупването на пешеходци, коли, велосипеди, тротинетки става много, но за щастие не е довело до инциденти. А след спирането на автомобилите са станали два инцидента с тротинетки. Празното пространство дава възможност тротинетките да карат по-бързо.

„Освен с клиентите, имаме проблеми с колите за доставка. Часовият прозорец сутрин рано не е достатъчен за зареждане. Бизнес моделът не е устроен да бъде зареждан само сутрин, налага се при форсмажорни обстоятелства това да става допълнително. Имаше проблем с влизане на колите на СОТ, инкасо автомобилите, придвижването на персонала, особено прибирането  в малките часове на денонощието.“

Сотиров смята, че може да се направи така, че да има място за всички на алеята. За целта трябва да се разшири теренът, ако трябва държавата да изкупи прилежащи частни имоти за целта. Да се затегне контролът, когато се пуснат автомобилите по нея, да се облагороди, да се разчертаят пътни ленти, да се ограничи достъпът на автомобили до определена бройка. При възникване на проблем не е задължително да въвеждаме забрана, трябва да се търсят други решения, коментира още Сотиров.

В средата на юни варненци организираха протест против пускането на колите по алеята. Тогана стана ясно, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е възложил да се изследва казусът със статута на крайбрежна алея „Капитан Георги Георгиев“. Целта е да се защити общественият интерес и да се гарантира живота и безопасността на пешеходците по т.нар. Алея първа.

Началникът на РДНСК-Варна Кирил Москов е издал заповед за детайлна проверка, която се провежда съвместно с МВР.

Създадена е работна група, която проверява на място и по документи строеж „Крайбрежна алея /дамба/ „Капитан Георги Георгиев“.

За периода на проверката се ограничава достъпът на моторни превозни средства в зоната, с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи обществените обекти по крайбрежната алея. Всъщност движението така и не беше спряно, а резултатите от проверката все още не са ясни.

Кой се заиграва политически с очакванията на варненци 

В края на юни кметът обяви пред медиите, че е нужна широка обществена дискусия за статута на алеята и нейното облагородяване.

Решенията на областните управители за отваряне и затваряне, по думите му, са политически заигравания с очакванията на варненци.

„Това не е работа в интерес на хората, а подаване на топката с политически цели“, коментира кметът.

Той определи частичното затваряне на алеята за автомобили от Рибарския плаж до Втора буна като „нещо несериозно“. Очакваше се кметът да заяви позицията си по темата след приключването на назначената проверка по казуса с Алея първа, която беше възложена от Андрей Цеков. Резултатите от нея все още не са обявени. Междувременно пешеходци и велосипедисти се радват на свободно придвижване и красива гледка към морето. Заведенията свикват с обстановката, а институциите не са се разбрали още кой има последната дума дали алеята е път, укрепително съоръжение или алея. Или път върху дамба.

В рамките на инициатива #АзПравяЕкоВарна преди близо 3 години Обществен център за околна среда и устойчиво развитие публикува проект на арх. Максим Недков за „Отваряне на Варна към морето“. Няколко месеца по-късно беше събрана и гражданска подписка за забрана на автомобилите по крайбрежната алея.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина