Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/02/2023

Традиционното издание на ежегодния граждански форум „Конференция по демокрация“ се завръща „на живо“. След близо 3-годишно онлайн присъствие, на 25 и 26 февруари форумът ще се проведе в дискусионен формат в Концертно студио на радио „Варна“. Входът е свободен. Началото – 10,30 ч с граждански инициативи от Варна и страната.

Темата за войната в Украйна ще бъде представена на 25 февруари в 12,40 ч през погледа на доброволците. Вероятните последици при нанасяне на удар или промишлена авария по критичната инфраструктура в Източна България, ще разкрие Иван Попов от Военноморските сили на страната. Малко преди 16 ч политологът проф. Евгений Дайнов ще търси отговор на въпроса „Има ли приливи и отливи в делата человечески?“. Дали сме в началото на дълъг период на прилив на очакване за цивилизованост и на отлив на варварските модели на управление?

В 16,50 ч ще бъде прожектиран документалният филм „Огледалото“ за историята и екологията на Варненското и Белославско езеро.

Във фокуса на втория ден на конференцията ще бъде темата за енергийната независимост. Експерти от екологично сдружение „За Земята“ ще разяснят ефектите от въвеждането на зона за ниски емисии и програмите за сградна реновация. Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) ще сподели личните и общностни модели при производството на „домашна“ енергия. Адвокат Александър Асенов ще акцентира върху законовите промени, които трябва да предприеме следващият парламент, за да улесни домашното енергопроизводство.

Застъпническата кампания за енергийна независимост на ОЦОСУР и „Зелени закони“ се провежда по проект „Да бъдем енергийно независими“, финансиран от Фонд „Активни граждани България“ по финансовия механизъм на ЕИП 2014 – 2021 г.

Общо 15 лектори ще споделят истории, презентации, борби и успехи през двата конферентни дни. За тези, които няма да могат да присъстват на живо, е организирано онлайн излъчване в реално време във Facebook и YouTube.

Ежегоден граждански форум „Конференция по Демокрация“ се организира от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие от 2015 г. насам. Целта му е да дава трибуна за представяне на граждански активности в подкрепа на демократичните ценности в обществото. Началото на форума е провокирано от февруарските протести преди 10 г., завършили с трагичната смърт на Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на варненката община.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина