Автор: Десислава Георгиева
Публикувано на 15/02/2022

Австралийското правителство официално включи коалата в списъка на застрашените видове, след като броят ѝ намаля поради изсичането на земи и катастрофалните пожари в храстите, които свиват местообитанието ѝ.

Министърът на околната среда Сюзан Лей прие препоръката на научния комитет за застрашените видове, че природозащитният статус на популациите на коала в Куинсланд, Нов Южен Уелс и Австралийската столична територия трябва да бъде подобрен.

По-силното вписване в националното законодателство е признание, че съдбата на коалата е станала по-спешна и че последователните австралийски правителства не са успели да променят положението на така обичаното животно, откакто то беше включено в списъка на уязвимите видове през 2012 г.

Младо коала се придържа към майка си, която е на дървото от дъвка в зоопарка Taronga

„Капка в морето“: обещанието на правителството за 50 млн. долара за коалите няма да се справи с основната причина за намаляването на популацията

Това се случва, след като миналия месец правителството на Морисън обяви 50 млн. долара за подпомагане на вида. Финансирането беше приветствано от природозащитните организации, но беше определено като „капка в морето“, ако не се обърне внимание на първопричините за намаляването на вида.

Лий заяви, че в допълнение към включването на коалата в списъка на застрашените видове правителството планира да приеме дългоочаквания национален план за възстановяване на вида.

„Днес увеличавам защитата на коалите в Нов Южен Уелс, АСТ и Куинсланд, като ги включвам в списъка на застрашените видове, а не в предишния списък на уязвимите“, каза Лий.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина