Автор: Екип на ЕкоВарна
Публикувано на 06/10/2023

От кметство „Приморски“ не откриха нарушения при функционирането на заведение в градинка и жилищен блок във Варна. От районната администрация отговориха на жалбата на група граждани, които се оплакаха, че собственик на заведение е завзел по-голяма част от разрешения от общината терен в градинката пред блока им. Става дума за пространството пред входове „Б“ и „В“ на бул. „Чаталджа“ 49 във Варна.

Те алармираха пред ЕкоВарна, че садените от тях дръвчета са били отрязани от съдържателите на кафетерия Titti, намираща се в блока, а на тяхно място е било бетонирано. Освен това, според живущите в блока, заведението е получило разрешение от Общината за допълнителна площ от 20 кв.м тротоарно право към съществуващите 30 кв.м, но на практика собственикът е  заел по-голяма територия.

Това не е всичко. Хората посочват, че ресторантът не е поставил необходимата шумоизолация, а тръбата за вентилация е изведена под прозорците им, заради което неприятни аромати се носят и към двата жилищни входа.

От кметството отговориха в законовия срок на жалбата, като в нея посочват, че не са констатирани нарушения при извършената от тях проверка. „Констатирано е наличие на маси върху бетонни настилки за обслужване на клиенти на заведението, за които не се изисква издаване на разрешение за строеж, съгласно чл. 151 от ЗУТ. В заведението е изградена климатична система за вентилация, която не обслужва термична преработка от кухнята, тъй като не е предвидена топлинна обработка на продукти. Вентилацията е посредством моносплит система за захранване от 6 kw, което съоръжение не представлява строеж по смисъла на параграф 5 от ДР на ЗУТ“, пишат от „Приморски“.

„Връчено е предписание на собственика за предоставяне на актуално конструктивно становище от правоспособно лице относно извършените промени и дали това застрашава конструктивната носимоспособност на сградата. При проверката не са установени нарушения, за които да се предприемат действия. Продължават регулярните проверки на обекта“, добавят представителите на администрацията.

Живеещите в блока бяха категорични пред Еко Варна, че няма да се откажат от битката си. Те са пуснали възражение, че не е измерена реалната квадратура и очакват развитие на ситуацията.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина