Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 30/06/2023

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Ecovarna, отправя специална покана към учители и всички, които се занимават с обучение и възпитание на подрастващите, на 1 юли (събота) от 15 ч в зала „Пресцентър“ на Фестивален и конгресен център. По време на форума „Гражданите срещу промените в климата“, провеждащ се под мотото „Джулай за климата“, ще представим два иновативни обучителни инструмента.

Ще разберете как да се да се включите с вашите ученици в инициативите на климатичния симулационен модел En-ROADS през следващите 12 месеца. Ще научите как да използвате климатичния симулатор в учебния процес, как да обясните практически на учениците климатичните промени и да ги въвлечете да участват с решения в опазването на околната среда.

Обучителният инструмент е свързан с учебното съдържание по „География и икономика“, „Химия и опазване на околната среда“, „Биология и здравно образование“, „Гражданско образование“. Може да се използва и в „Час на класа“.

Климатичният симулатор е разработен от Climate Interactive и MIT Sloan Sustainability Initiative. Това е инструмент, предназначен да подпомага образователните процеси. Преведен и адаптиран изцяло на български език от  Апостол Пенков от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Може да се използва безплатно и неограничено за създаване на симулационни модели за влиянието на човешката дейност върху климата.

Методиката за използването му и лекторска подкрепа се предоставят безвъзмездно в рамките на проект „Симулатор – стимулатор“, финансиран от „Виваком регионален грант“.

 

Представянето на климатичния симулатор е част от Панел 4: „Климат и образование“ на конференцията и ще започне в 15 ч с представянето на друг образователния инструмент – „Quizzability – викторини за устойчивост“ от португалския активист Нарцисо Антунеш.

Към учителите от началния и предучилищния курс на обучение е насочена друга презентация в рамките на конференцията. В 12 ч Антон Тодоров, природозащитник и екоактивисти ще говори по темата „Усмихни се! Виж как се опитва да диша природата!“. През погледа на позитивното семейство на Крал Емот, който оглавява ръководената от него държава Емотиколандия, ще видим колко вече е болна нашата планета. Антон Тодоров ще представи и авторски образователен спектакъл за деца, озаглавен „Дунавски светчета“. В него едно малко щъркелче, гларусче, таралежче и две рибки по затрогващ начин обясняват на децата как трябва да опазим водата чиста.

За нас ще бъде удоволствие да бъдете гости и по време на останалите панели на форума, който започва в 10 ч във Фестивален и конгресен център.

Заповядайте на конференцията „Гражданите срещу промените в климата“ във Варна на 1 юли или ни проследете на живо същия ден в ЮтубФейсбук, Инстаграм или Ecovarna.info!

Конференцията се организира от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие по проект „Climate action by European citizens delivers for development“, финансиран от Европейския съюз. Провежда се в рамките на фестивала „Зелена революция“, който е разположен в пространството до Община Варна между 29 юни и 9 юли 2023 г.

Проектът „Симулатор – стимулатор“ се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.       

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина