Автор: Надя Петрова
Публикувано на 07/08/2023

Когато човек е убеден, че иска да рециклира, ще намери и начин да го направи. Ако вече сте сигурни, че ще промените навиците на семейството си по отношение на отпадъците, ето какво трябва да направите:

На всяка опаковка (или само на най-външната) със символи са маркирани – а) материалът, от който е изработена, и б) дали опаковката подлежи на разделно събиране. Обърнете внимание дали няма и други символи – като например за опасен отпадък, което забранява разделното изхвърляне в цветните контейнери, а изисква разделно събиране и обезвреждане.

Обособете вкъщи кошчета/торбички за разделно събиране на отпадъците от опаковки – две или три на брой, в зависимост от изградената система за разделно събиране.

Ако искаме, ще го направим

Годни за рециклиране пластмасови опаковки са:

o Код 1, РЕТ: Бутилки от безалкохолни и алкохолни напитки и минерална вода, опаковки за почистващи препарати, прозрачно опаковъчно фолио.

o Код 2, HDPE: Торбички, каси, палети, опаковки за перилни препарати.

o Код 3, PVC: Опаковки за перилни препарати.

o Код 4, LDPE: Найлонови торби, чували и други пликове

o Код 5, PP: По-твърди кутии, такива за доставка на храна за вкъщи

o Пластмаси от другите кодове по-рядко се рециклират.

Кои от тях трябва да мием?

За да бъде процесът по оползотворяване на отпадъците оптимизиран, е важно опаковките да се изхвърлят правилно в жълтите и зелените  контейнери за разделно събиране. Пластмасовите опаковки се изхвърлят в жълтия контейнер, което се отнася за: кутии от козметични и хранителни продукти, кофички от кисело мляко (с маркиран код за рециклиране), пластмасови бутилки от напитки, бутилки и туби от миещи и почистващи препарати, флакони и туби от шампоани, балсами и други козметични продукти, пластмасови капачки.

Преди да изхвърлим пластмасовите опаковки, трябва да изпразним съдържанието им, да ги изплакнем, да смачкаме ПЕТ бутилките, с което ще намалим техния обем.

Не трябва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране силно замърсени опаковки, туби от автомасла, опаковки, съдържали опасни химически вещества с маркировка за опасен отпадък, саксии за цветя, играчки, техническа пластмаса (от електрически уреди) и електрически уреди.

Жълт контейнер – пластмаса, хартия и метал

Специализираният камион извозва съдържанието му до площадка за предварително третиране, където отпадъците преминават през три фази.

Отделяне на отпадъците, които не са опаковки, сепариране на опаковките според това дали подлежат или не на рециклиране и сортиране на годните за това материали.

Последната стъпка е балирането на различните рециклируеми материали, след което те продължават живота си в съответните заводи за преработка.

В детайли

Пластмасите се сортират по вид и цвят. В завода те се смилат, изпират и сушат, докато станат на гранули, които се използват за направата на нови пластмасови изделия, опаковки, килими и др.

Какво да изхвърляме в жълтия контейнер

хартиени и картонени опаковки: кашони, картонени кутии, хартиени пликове;

печатни материали: вестници, списания, офисна хартия;

пластмасови или метални опаковки от храни, напитки, козметика и почистващи препарати: бутилки, консервни кутии, кенчета, туби и др.;

пластмасови и метални капачки от буркани и бутилки;

стреч фолио;

палета и каси;

метални съдове и предмети.

Какво да не изхвърляме

замърсени или омазнени опаковки (напр. кутии от пица или полу-празна консерва с риба);

тоалетна хартия, салфетки и памперси и др. санитарни материали;

опасни отпадъци (блистери от лекарства, опаковки от бои, лакове, машинни масла и други вредни вещества и техните опаковки)

домакински електроуреди, авточасти и др.;

отпадъци, които не са хартиени, пластмасови или метални;

битови и хранителни отпадъци, строителни, санитарно-хигенни материали

угарки;

„хартиени“ чаши;

тапети;

автомобилни филтри.

Важно при изхвърлянето: 

Опаковките да са празни;

Кашоните и кутиите да са разглобени и сгънати, пластмасовите бутилки – смачкани;

По-големи кашони: да се поставят сгънати до кофата, по възможност в деня преди обслужване.

Пътят на  рециклираната хартия

Балите от хартиени отпадъци се смилат в мелница заедно с вода и химикали до получаването на гъста каша – пулп. Той се пречиства от лепила, мастила или замърсители, след което се разстила върху широки плоскости и се пресова на нагрети метални ролки. Така се получава рециклираната хартия. От нея се изработват кутии, кашони чаши тетрадки и още много други изделия.

Метал

Стоманата обикновено се оформя в блокове, а алуминият – в листи. Всеки от тези материали се разтопява в отделна пещ, след което се пречиства и охлажда. От получения рециклиран метал се изработват части за различни машини, велосипеди, електроуреди, строителни елементи и др.

Стъкло

Стъклото се сортира по цвят и се транспортира до рециклиращо предприятие. Там се натрошава, смесва се с кварцов пясък, силициев диоксид, сода, вар и др.  Тази смес се разтапя и оформя в нови стъклени опаковки.

Кое от ежедневната употреба не може да бъде рециклирано

найлонови торбички;

кутии от сок – те са съставени от няколко компонента, които не могат да се разделят;

хартиените чаши за еднократна употреба само на пръв поглед са от хартия, отвътре имат слой пластмаса;

бутилки от олио;

опаковки от чипс, мазни кутии от пици и храна.

Понякога по-малко е по-хубаво

Да се опитаме да купуваме стоки с по-малко опаковки, на килограм от пазара, да си носим пазарска торба… много са нещата, които с малко усилия можем да направим, за да има по-малко опаковки за рециклиране и отделяне. Да загърбим удобството си в името на чистата природа може и да не е в дневния ред на мнозина, но все отнякъде трябва да започнем (тези, които не го правят), или да продължим смело, като повличаме и наши близки по пътя.

 

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина