Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 30/11/2021

На пръв поглед нищо. Дългогодишниаят доброволец към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие Кристияна Опрева не е на същото мнение. Тя участва в екип, който разработва стартъп проект за изработване на барбарони от… фасове. И търси инвеститори, които да повярват, че това е ефективна и реалистична екологична иновация.

Основната част от проекта се състои в събиране и пречистване вътрешността на филтрите на фасове така, че те да бъдат превърнати в безвреден материал за пълнеж на пуфове и барбарони. Технологията за пречистване съществува и се прилага в Индия. Дори индийска фирма пълни с такъв тип отпадъчен материал плюшени играчки, внасяни на европейския пазар. За сега обаче тя остава търговска тайна.

Кристияна Опрева прави успешни опити за пречистването на филтрите с кислородна вода. Заедно с екипа, изчисляват, че за един барбарон, който тежи 6 кг, трябват около 600 фаса. Стойността на иновативния еко материал за пълнеж е 300 пъти по-ниска от този на най-големите производители на пуфове у нас, твърди Кристияна. А стойността на готовия барбарон е 148 лв. или с около 100 лв. по-ниска от този на традиционните барбарони. Установихме, че е изключително по-добре да правим пуфове от рециклирани материали, категорична е Кристияна Опрева. Още повече че у нас все още никой не е приложил този тип технология.

Проблемът, пред който се сблъсква младият агроном и екоинватор, и екипа му, е как да събират фасовете, тъй като те не се изхвърлят разделно от останалите отпадъци. Откриват най-големия производители на цигари в Европа, от чийто фабрики годишно излизат над 20 000 тона цигари. Проблемът обаче се оказва логистиката на употребения продукт.

Първите инвеститори, пред които представят идеята си, я наричат ексцентрична и доста иновативна и не я финансират. Въпреки това Кристияна и бизнес партньорът й не се отказват. Вече подготвят минималистичен вид на продукта, който искат да произвеждат. Той представлява стрес топка, пълна с рециклирани фасове.

Дали тази идея ще се окаже спасителна за отрупаните с фасове български плажове, времето ще покаже. През септември тази година доброволци от четири града събраха 360 кг фасове само за ден от плажовете и градската среда. Засега фасовете остават отпадък, който не се рециклира, а заради токсичността си е особено опасен за околната среда – почвите, водите и живите организми.

Около 4,5 трилиона цигарени фасове биват разхвърляни по света всяка година. Между 5 и 30 години отнема разграждането им в природата, като това не става напълно. Фасът съдържа около 4000 отровни вещества, като 400 от тях са канцерогенни. При разграждането им се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата. Цигарените останки представляват около 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели. Близо половината от цигарите, което изпушваме, биват изхвърляни по улици, паркове и плажове и никога не стигат до сметищата.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина