Автор: Десислава Георгиева
Публикувано на 25/04/2022
На 25 април се отбелязва Световният ден на пингвините, които са любими птици на мнозина, защото са очарователни със своята походка и непрестанното си любопитство. В една кратка статия сме Ви написали интересни факти свързани с тях

 

1. Пингвините обитават  южното полукълбо. Те  живеят в студен климат, като Антарктида. Три вида живеят в тропиците; един живее на север до островите Галапагос .

2. Те са много добри плувци, а най-добър плувец сред вида им е императорският пингвин, който може да се гмурне на около 500 метра и да остане под вода за малко повече от 20 минути.

3. Въпреки липсата на уши, пингвините имат отличен слух и разчитат на различни призиви, за да идентифицират своите половинки, когато се връщат в препълнените места за разплод.

4.Когато женския пингвин снесе яйце, тя отива на лов за около 65-75 дни, оставяйки мъжкия да мъти яйцето. Затова той трябва да има достатъчно мазнини в тялото си, за да оцелее седмици без да яде.

5. Ако малкото пингвинчето на женския Императорски пингвин умре, тя „осиновява“ друго малко, останало без родители, или без надзор.

6. Когато мъжкият пингвин си избере половинка, му подарява най-красивото камъче на вселената  като брачен обет.

7. Тъй като нямат естествен враг на сушата, пингвините не показват страх, а любопитство когато към тях се приближи човек.

8. По света има около 18 вида различни пингвини

9. В Кейптаун, Южна Африка има природен резерват с пингвини (Boulders Penguin Colony) , където хората могат да плуват с тях, да се пекат на плажа и да си играят с малките сладури.

 

Ето и една готина идея от полския зоопарк, направени пингвини от пластмасови шишета.

 

 

 

 

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина