Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 12/10/2020

Със скандирания „Искаме природа! Не искаме бетон!“ и „Мутри вън“ над 100 варненци обсадиха в неделя строеж в Морската градина на Варна, свързан с депутата и фармацефтичен бос Веселени Марешки. Протестиращите се организираха само за ден в социалните мрежи. Те тръгнаха от Делфинариума, където беше обявен сборния пункт и стигнаха до имота, в близост до морето, в посока „Вила Буров“. Там те бяха посрещнати от висока ограда, зад която имаше сграда, покрита с платнище и багер. Неколцина привърженици, защитаващи Марешки снимаха хората с телефоните си. Един от тях влезе в пряк конфликт с протестиращите, като се опита да ги сплаши с мотива, че протестът им е незаконен. Това стана на фона на няколко моторизирани полицаи, които пристигнаха до строежа. Събитието беше обявено, като граждански флашмоб „Не на багерите в парка! Не на строежите в парка!“.

Имотът, който разбуни духовете, е наследствен на именития варненски архитект Дабко Дабков. Говори се, че половината от него е продаден на „Марешки недвижими имоти“. Според Община Варна, за въпросния имот не е постъпвало инвестиционно намерение, нито е издавано разрешително за строеж. В същото време журналистическото разследване показва багери, тежка строителна техника и новопоявили се сгради до основната, които не се вписват в понятието „ремонт“, позволен от закона без строителни разрешения.
На път за горещата точка на гражданското недоволство, шествието на варненци  мина покрай друг подобен обект, където шефът на „Зърнени храни-Силистра“ си е изградил значително по-голям имот само, ремонтирайки стария.
Варненка, присъствала на импровизирания флашмоб, предложи идната събота – 17 октомври, от 11 ч, да се съберат на същото място с торби отпадъци за рециклиране и парченце синьор сирене за аромат върху тях. Целта е да се покаже, че на това място има боклуци за разчистване.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина