Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/01/2024

Гражданско недоволство след ремонт за над 20 млн. лв. се надига в кв. „Кайсиева градина“ във Варна. Засега проявленията му са основно в социалните мрежи и са породени от наглед дребни градоустройствени недоумици.

Екипът на ЕкоВарна беше сигнализиран от Мирослав Димитров, жител на квартала. „Пълен абсурд.“ Ако трябва да определим с две думи ситуацията, която се разиграва пред блок 212 в кв. „Кайсиева градина“ във Варна, едва ли ще намерим по-точни. Докато граждани протестират срещу неправилно изградена площадка за сметосъбиране пред блока им, пред контейнера за смет спира камион, вдига го и го пренася на съседна площадка пред изумените погледи на хората. На новоизградената остават разхвърлени само купчина хранителни отпадъци. „Една хубава работа свършихте – казана махнахте“, поздравяват съседи дошлите да се запознаят с проблема журналисти. Няколко дни по-късно обаче на негово място се появяват контейнери за разделно събиране на отпадъци.

Сигналът с подписката до кмет на Община Варна, РИОСВ и “Пътна Полиция“ предстои да бъде подаден тази седмица. Той е от живущите в блок 212, вх. 2 в жк.“Владислав Варненчик“ (микрорайон-II). Хората  твърдят, че е нарушена Наредба № Н-4 за условията и изискванията, на които трябва да отговарят площадките за съхраняване или третиране на отпадъци. Според чл.10 от наредбата, контейнерите трябва да са разположени на разстояние не по-малко от 15 м от прозорците на най-близките жилищни сгради или в специално обособени затворени помещения. Освен това да „не се създават предпоставки и условия за затрудняване транспортното и на всякакво друго обслужване на прилежащите им сгради и за свободното придвижване на пешеходците по тротоарите и пешеходните зони“.

Новоизградената площадка пред блок 212 е на 12 метра от прозореца на вх. 3 и на метър от знак Б1 „Пропусни движещите се по пътя с предимство“. На 20-ина метра от нея има друга – с два контейнера, които стоят празни, защото се падат встрани от входа. Докато в социалните мрежи се вихри недоволство от жителите на района, спорната кофа бива преместена. На нейно място се появяват два цветни контейнера за разделно събиране на отпадъци, които преди това са заемали почти целия новоизграден тротоар за пешеходци. Проблемът за гражданите не е решен. В плана за реконструкция не е предвидена площадка за разделно събиране на отпадъци. Ако останат на тротоара, ще възпрепятстват придвижването. Ако останат в новоизградения „джоб“, ще са в нарушение на наредбите, ще пречат на видимостта, а вятърът ще разнася боклуци в поддържаната от жителите на блока градинка.

Напълно невъзможно е преминаването през друг новоизграден тротоар – този зад паркинга срещу вход 1 и 2 на бл. 212. Причината – по-малко от половин метър ширина, които се заемат от паркираните автомобили (но не заради неправилно паркиране). Имаме и знак за инвалиди, който не е ясно за кое точно паркомясто се отнася, бордюри с очевадно зеещи фуги в тях и спортно игрище зад блока, чиято настилка се е измила след първия дъжд. Жителите от бл. 218 недоволстват, че зад и пред жилищния блок са изградени две игрища. И двете – за баскетбол, а децата искат – футбол. „Има подписка от живущите наоколо, която сме входирали към възложител за извършване на промяната… Оказа се, обаче, че непосредствено след изборите, чуваемостта между нас и изпълнител се беше влошила до степен, че те не желаеха да се правят повече промени с оглед на това, че уредите били поръчани и срока за изпълнение бил почти изтекъл“, написа в социалните мрежи районният кмет Николай Костадинов. Той уверява, че възложителят ще постави все пак футболни врати на игрището, но след приемането на обекта .

Благоустрояването на кв. „Кайсиева градина“ е току-що завършило. Стойността му е над 20 млн. лв. Първият започва още през 2020 г. с 8 млн. лв., отпуснати от централния бюджет. Проектът предвижда изграждане на нови улици и тротоари, паркинги, алеи, кътове за отдих, детски площадки, засаждане на дървета в южната част на квартала. Основен ремонт е предвиден на улиците „Петър Дертлиев“ и „Асен Разцветников“, включително с облагородяване на много междублокови пространства. Целта е повишаване качеството на живот и създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за жителите на района.

Втората част приключва в края на 2023 г. Тя се реализира вече с общински заем за над 12 млн. лв. През февруари миналата година бившият вече кмет Иван Портних и районният Николай Костадинов дават символичен старт на строителните дейности по довършването на цялостния ремонт. Той обхваща карето между бул. „Трети март“, ул. „Асен Разцветников“ и ул. „Проф. д-р Емил Станчев“. Проектът предвижда благоустрояване на междублоковите пространства с изграждане на нови паркоместа, озеленяване, детски, спортни и фитнес площадки, обособяване на зони за отдих, рехабилитация и ново изграждане на вътрешно кварталната улична мрежа, нови алеи и тротоарни настилки, осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение, ново енергоспестяващо осветление.

Въпреки че не е от топ дестинациите на имотния пазар във Варна, кв. „Кайсиева градина“ не прави изключение от тренда на бурно презастрояване в града. То се отприщва след 2010 г., когато е одобрен подробният устройствен план на квартала. С него са реституирани в реални граници редица терени между блоковете, а впоследствие и застроени. Това намалява както зелените площи, така и местата за паркиране и силно влошава качеството на градската среда. Проектът за благоустрояване за 20 млн. лв. е опит на местната власт за поправка. Както и на други места в града, където течаха ударно предизборни ремонти, той предизвика колкото възторг, толкова и недоволство. Защото от процеса беше изключена най-важната част – гражданите, за които благоустрояване се прави.

Обществените пространства са сърцето на всяка общност. Те помагат за укрепването на връзките между хората и местата, където живеят. Ето защо, създаването на обществено място трябва да бъде съвместен процес между граждани, експерти и управленци, чрез който можем да оформим нашите обществени пространства, за да увеличим максимално ползата от тях.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина