Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 06/06/2022

Как да си създадем мини планета в буркан от компот и да си обясним основните природни закони? На този въпрос ще получат отговор деца и възрастни по време на работилницата “Затворена екосистема – Гора в буркан” на 11 юни от 11 до 13 ч. Образователното занимание ще се проведе до сцена „Раковина“ по време на фестивала „Зелена Революция” (Green Revolution). С помощта на водещия Цветелина Цветкова участниците ще създадат растителни композиции в буркан. Целта е да се наблюдава как чрез фотосинтеза в затворена прозрачна среда и воден цикъл растенията се грижат сами за себе си. „Бурканът е истинска микро версия на нашата планета“, казва Цветелина Цветкова. Според нея, наблюдавайки я, ще разберем, че тя е достатъчно ефективна и без наша намеса. Планетата може да съществува и без хората, но ние не можем без нея. Затова трябва да я опазваме, е изводът, до който ще стигнат участниците в работилницата.

Ден по-рано, на 10 юни, от 16,30 ч, в рамките на фестивала, ще се проведе дискусия за „Силата на личния избор, като влияние върху околната среда“. Водещият, Сабина Максимова, ще разкаже за дългия път, който е извървяла като родител и общественик, в битката за по-малко пластмаса и по-чиста околна среда. Сабина е ръководител на мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ към Обществен център за околна среда и  устойчиво развитие.

Още една интересна дискусия ще предложи на варненци и гостите на града Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. На 7 юни (вторник) от 18 ч ще разговаряме за „Изгарянето на отпадъци – най-лошият сценарий за хората и природата“. Водещият Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие ще разкаже за няколкогодишният си опит в преследването на вносните отпадъци, пристигащи на Пристанище Варна. Какво се случва с тях, защо властите ни ги представят като алтернативно гориво и как се отразява производството на такъв вид енергия на здравето ни – отговор на тези и други въпроси ще даде Илиян Илиев.

Какъв въздух дишаме, какво е шумовото замърсяване и нивото на радиация на мястото, където живеем и как можем да проследяваме сами показателите на околната среда? На 9 юни (четвъртък) ще може да видите мини еколаборатория на щанда на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (до сцена „Раковина“) и да си отговорите на част от тези въпроси.

В същия ден от 18 ч, ще се проведе дискусия „Отпадък за едни – съкровище за други“ с природозащитника и детски педагог Цветелина Цветкова. Ден по-рано – на 8 юни, в еко работилниците на Recycle Art Academy между 11 и 17 ч ще имате възможността да си изработите сувенири и потребни предмети за бита от отпадъчни материали. От 18 ч пък ще бъде организирана работилница „Магията на цветята на д-р Бах – да създадеш есенция„.

Фестивалът „Зелена Революция” се организира от Сдружение „За Земята”- София, Българска Стрийт Фууд Асоциация, най-голямата международна мрежа „Приятели на Земята” (Friend of theEarth)  и „ Ecohub.bg по европейски проект ClimAct. Целта на събитието е да насочи вниманието към екологичните проблеми и към решенията им, представяйки приложими в ежедневието практики за устойчив начин на живот, насочени най-вече към младите хора. Събитието включва дискусии, работилници, еко и спортни инициативи, семейни игри, кулинарни презентации, музика и танци.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз.

 

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина