Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 11/08/2021

Фермерски пазар Варна (пред Фестивален и конгресен център) е любим пазар за покупки с многократна торба на варненци. Победителят беше определен след гласуване във Фейсбук, което продължи от 7 юли до 10 август 2021 г. Това стана в рамките на кампанията #НеМерсиНосяСи, реализирана от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.

В надпреварата влязоха пет пазара – по един в петте административни района на Варна – „Чаталджа“, „Аспарухово“, „Младост“, „Владиславово“ и „Фермерски пазар“ (пред ФКЦ). На всеки един от тях в периода 2 – 4 юли се проведе акция #НеМерсиНосяСи, по време на която потребителите бяха призовани да не замърсяват околната среда, използвайки еднократни найлонови, хартиени или биополичерни торбички. Всеки срещнат потребител с многократна торбичка получи подарък – торба от лен с логото на кампанията.

Резултатът от Фейсбук гласуването беше отчетен в полунощ на 10 срещу 11 август. Най-много точки – 619, от харесвания и споделяния на публикацията и албума със снимки от акцията, получи Фермерски пазар пред ФКЦ. На второ място е пазар „Владиславово“ с 591 точки. Почетното трето място е за пазар „Аспарухово“ с 477 точки. Само със 73 точки по-малко е „Чаталджа“, а пети с 229 – „Младост“. Всяко споделяне на публикацията или албума получи три точки, а всеки вдигнат палец – една.

Пазарът – победител ще получи грамота и рекламно пано „Любим пазар за покупки с многократна торба“, което може да постави на видно място. Това ще стане в Деня на Варна – 15 август, когато отбелязваме и Седмицата на морето.

Доброволците на #НеМерсиНосяСи ще поздравят варненци за празника им и ще ги призоват още веднъж да пазят града си чист на 15 август между 10,45 и 11,15 ч пред Фестивалния и конгресен център.

По данни на Министерството на околната среда и водите в момента у нас се използват средно по 70 броя найлонови торбички нa чoвeĸ гoдишнo. В бройката обаче не влизат торбичките без дръжки, които масово се употребяват в хипермаркетите и по пазарите. Найлоновите торбички не се рециклират, а завършват пътя си на сметището, в заводите за изгаряне или сред природата. В Черно море вече са открити 450 различни по размери плаващи пластмасови острови. 52% от морските обитатели, погълнали или заплели се в пластмасови отпадъци, са загинали. А всяка година в световен мащаб умират близо 1 милион морски птици заради попадналата в храносмилателните им системи пластмаса.

Проектът „#НеМерсиНосяСи“, целящ намаляване употребата на еднократните найлонови хартиени и биополимерни торбички, се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.

 

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина