Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 06/01/2024

Дребните производители на земеделска продукция от Североизточна България са сериозно притеснени от новата европейска директива, която предвижда продукти и растителни култури, произведени с „нови геномни техники“ да се изключат от досегашните изисквания за регулиране. Това означава да не се проверяват за безопасност, да не се етикетират, че съдържат ГМО, да не се проследят или мониторират след пускане на пазара.

„Стремейки се към високи добиви, привлекателен външен вид и дълготрайност на плодовете и зеленчуците, мощни компании в областта на производството на семена и разсади, чрез методите на ГМО-технологиите, доведоха до резултата днес да ядем плодове и зеленчуци без вкус и мирис, ябълките и доматите да са с твърдостта на картофите, а ягодата и прасковата да са с вкус на слива.“ Това заяви Румяна Йосифова, която повече от 26 години се занимава със зеленчукопроизводство и овощарство. Според нея практиката трябва да се подпомага от науката, но това трябва да става отговорно, открито и информирано. Политическите действия, които често защитават лобистки интереси, са довели до загуба на доверие у потребителите, смята Йосифова. Затова в момента българите, които искат да консумират чиста храна, търсят дребни производители на полето или в хранителни кооперативи в социалните мрежи. От една страна ни убиват големите търговски вериги чрез дъмпинг на цените, от друга правителствената политика, която тази година ни остави дори без субсидии, коментира Йосифова.

Идва ли краят на биопродуктите?

Единственото останало конкурентно предимство на дребния местен производител – чистата и свежа продукция, в момента застрашено да изчезне. Това ще се случи след евентуалното гласуване от Европейската комисия за отпадане на регулацията на растителни продукти, получени чрез „нови геномни техники“, заяви Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна.

Проблемът с отмяната на регулациите на новите модификации ще бъде такъв, че дори да си купувате продукти от биоферми, вече няма да сте сигурни дали са чисти, защото разпространението на ГМО в природата не може да се контролира. Това заяви Илиев при връчването отворено писмо на областния управител проф. Андрияна Андреева, адресирано до министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. В него се призовава българският екоминистър да заеме категорична позиция „против“ дерегулацията на растителни продукти, получени чрез нови геномни техники, по време на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на държавите – членки на ЕС на 11 януари в Брюксел. Заедно с писмото, от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие връчиха и щайга с екологично чисти зеленчуци от местни фермери. В специално видеообръщение земеделците, произвели зеленчуците, заявиха категорична позиция против пускането на новите ГМО на пазара и призоваха за защита на екологично чистата продукция.

Областният управител на Варна увери, че отвореното писмо и цялата документация, която съдържа подробна и научно обоснована информация за вредите, които ГМО причиняват на човешкото здраве, на биоразнообразието и на земеделските производители, ще бъде изпратена на министър-председателя и на екоминистъра. Тя допълни, че темата е от изключително важно значение и е необходимо позицията на държавата да бъде взета след информирано и обосновано решение.

Безпрецедентно обединение в ГМО битката

Ден по-късно по време на кръглата маса в столицата над 120 организации заявиха обща позиция с настояване българското правителство и парламентаристи да гласуват против проекта за регламент на новите геномни техники. „Вече 20 години привържениците на съществуващите ГМО ни обещават, че ще намалят използването на пестициди, че ще изхранят света, че растенията ще бъдат по-издръжливи на суша и други екстремни условия. Фактите показват, че това са празни обещания. Сега това отново се повтаря и за новите ГМО, които дори не са готови на лабораторно ниво, но вече са патентовани“, заяви Светла Николова от сдружение „Агролинк“. По думите й четири мултинационални корпорации и техните лобисти стоят зад новото законодателно предложение на Европейската комисия. „Те контролират целият процес. От ГМО-семето, през растенията и препаратите за растителна защита и се стигне до лекарствата. Т.е. те ни разболяват, след това се опитват да ни лекуват. Целта е пълен контрол върху за веригите за производство на храни“, коментира Николова.

Какво представляват новите ГМО?

Генното редактиране или наричаните още нови геномни техники е вид генно инженерство. При тази по-нова технология има промяна в ДНК чрез въвеждане, изрязване, модифициране или замяна в генома на живия организъм. За разлика от по-ранните генноинженерни техники, които могат да въвеждат ген от съвсем чужд вид (напр. от животно към растение), то при генното редактиране може да не се въвежда чужд ген, но също има промяна/редактиране на генома. Промяната в генома независимо дали е от по-ранни или по-нови техники се извършва чрез  генно инженерство и в резултат се получава генетично модифициран организъм. Затова Съдът на Европейския съюз определи новите геномни техники като ГМО.

От гледна точка на здравето и опазването на околната среда техническият потенциал на новите техники на генното инженерство, особено приложенията на CRISPR/Cas, е тревожен. Това се признава дори от изобретателите на технологията. Дженифър Дудна, която е подала много патенти за технологията CRISPR, пише: „Като се има предвид колко радикални са последиците от редактирането на гени за нашия вид и нашата планета, комуникацията между науката и обществеността никога не е било по-важно от сега.“ (Doudna & Sternberg „A Crack in Creation“, 2017 г.)

Ако генно редактираните организми не бъдат строго контролирани чрез закони, тяхното пускане на пазара ще застраши изхранването на човечеството, биоразнообразието и земеделското производство, твърди доклад на експерти „Генетичното инженерство застрашава опазването на видовете“. Много заинтересовани страни, като лобито на агрохимическите гиганти, открито се стремят да избегнат всякаква открита дискусия относно тези рискове.

Новите техники дават възможност за дълбоки промени в генома, дори без да се вкарват допълнителни гени. Тези техники са коренно различни от конвенционалните методи за селекция на растенията или естествено възникващите мутации. Генните ножици, като CRISPR/Cas, са биотехнологични мутагени, които могат да се използват за заобикаляне на естествените механизми на генна регулация и наследяване. Те правят генома достъпен за промени по нов и много по-задълбочен начин. Получените генетични промени се различават значително от тези при „спонтанните“ или „случайните“ мутации. Освен това в много случаи новите техники на генното инженерство предизвикват и специфични непредвидени и нежелани ефекти.

При конвенционалната селекция на културните растения няма промяна в генома чрез изрязване или пренареждане. Мутациите в природата се случват в продължение на столетия и запазват цялостния характер на растението и неговите характеристики.

Новите технологии често се комбинират и със „стари“ методи на генното инженерство, като например „генното оръдие“. Те се използват за вмъкване на „генни ножици“ в генома на целевия организъм, което води до множество допълнителни рискове.

Ще патентоват ли пчелите?

Изследователи от Тексаския университет в Остин са модифицирали по този метод генома на естествените чревни бактерии при пчелите и търтеите, за да ги накарат да произвеждат допълнителни биологично активни молекули. Молекулите са предназначени да се насочат към поведението на пчелите и по този начин да повишат ефективността на опрашването. Други цели са унищожаването на паразити, например акари вароa, или бързото разграждане на пестициди, на които са изложени пчелите.

Според подадената от изследователите заявка за американски патент, той претендира не само за бактериите като изобретение, но и за медоносните пчели и всички други насекоми, за които е установено, че имат тези генетично модифицирани бактерии в червата си.

Това е изключително проблематично: ако пчелите с тези микроби бъдат пуснати на свобода, няма да може да се предотврати заразяването на други пчелни семейства или на диви роднини, като например търтеите, смятат експерти. Освен това техните синтетични гени могат да бъдат пренесени и в други видове бактерии. Следователно, след като бъдат освободени, няма да има ефективен начин да се контролира разпространението на тези организми и техните синтетични гени.

Това ще създаде висока степен на риск за околната среда. Производителите не се задоволяват с директно манипулиране на медоносните пчели, а включват генно инженерство на свързаните микроорганизми (като чревната флора). В резултат на това те могат да произвеждат биологично активни вещества, способни да променят биологичните характеристики на своите „гостоприемници“. Тези сложни взаимодействия със своя огромен мащаб ще създадат изцяло ново измерение на риска за околната среда, категорични са експертите.

ГМО пшеница, която спира да ражда

В Англия се провеждат изследвания на генетично модифицирана пшеница чрез нови геномни техники, която при изпичане образува по-малко акриламид (вещество, което се смята, че причинява рак). Генната ножица CRISPR/Cas е използвана за изключване на специфичен ген, който е от решаващо значение за производството на аминокиселината аспарагин, а оттам и на акриламид по време на печене. Аспарагинът обаче е важен и за покълването, растежа на растенията, устойчивостта на стрес и защитата срещу болести. От полевите изпитания, представени през февруари 2023 г., се вижда, че пшеницата е образувала по-малки зърна. Съдържанието на аспарагин също е било по-високо в някои случаи, отколкото при вариантите, тествани в оранжерията. Резултатите от опитите показват, че новото генно инженерство води до получаване на екстремни характеристики при растенията и животните. Постигането на големи промени в генома на културите чрез тези методи обаче не носи реални ползи за земеделските производители, е мнението на експертите.

Снимки: Георги Кръстев, Свилена Велчева

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина