Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 02/09/2023

Най-трудният репортаж в живота е за това, което пропускаме, докато вършим това, което трябва.

Втората смяна на еколагери „Езерец 2023“ започна в последния ден на август. С необичайна аларма. Цял хор от птички изпълнява най-необикновената симфониета. (През есента пеели птиците, които не успявали да си намерят партньор.) Песента им завладява и успокоява. Защото припомня, че нещата се случват тогава, когато трябва.

Един усмихнат слънчев лъч се прокрадва срамежливо през тавана на палатката. И казва на живо „Добро утро!“. Усмихваш му се и ти. Разтъркваш очи. И чуваш в птичия хор, като струна на цигулка, звучно „Мяу“… За да напомни, че някой е гладен.

Време е за кафе и закуска. Каквото и да ядеш под дървения навес, дори да е само сирене и краставица, е вкусно. Но когато някой изпържи на газовия котлон бухтички с лимец и кленов сироп, няма как да не си оближеш пръстите.

И си събрал толкова енергия, че без колебание влизаш в басейн с „какаово мляко“. Усещаш под нозете си меката смес от вода, глина и слама. Замесваш само с ходила чудна мазилка за стената на слънчева баня. (В тази необикновена баня винаги има толкова топла вода, колкото днес ти е отпуснало слънцето. Но тя винаги стига за всички.)

Сещаш се за модерната душ слушалка в апартамента, която напомня, когато прекаляваш с количеството и температурата на водата. Тук нямаш нужда от нея, защото всичко ти е предостатъчно.

Единствено времето не ти стига, за да обходиш обширния плаж на Езерец, без да се притесняваш, че ще настъпиш хавлията на някой плажуващ. Да се потопиш в развълнуваното море. И да си издигнеш кула от камъчета върху пясъка. А след това да откриеш съкровище – най-миниатюрния и най-огромния рапан. Да си направиш пътечка от мидички. И да тръгнеш по нея. За да стигнеш обратно до палатковия лагер на улица 17-та.

Там чака да го омесиш втасалият квас на пшеничен хляб. И да го сложиш в земната пещ, изградена от джанта на гума. Едва ли някога сте яли нещо по-вкусно с шарена сол…

Но най-вкусното на топлия хляб на Езерец е, че можеш да го споделиш с някого. Това го знаят дори и щурците, които свирят заедно нощна серенада пред палатката, докато клепачите ти се затварят.

Най-трудният репортаж в живота е за това, което пропускаме, докато вършим това, което трябва.

Ако решите да потеглите натам, накъдето ви сочи сърцето, „Езерец 2024“ ви очаква. Догодина, през август, за 15-и пореден път…

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

СПОДЕЛИ!

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина