Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 25/10/2023

През 2023 г. ситуацията с регламентирането на генно модифицирани организми (ГМО) стана критична. Европейската комисия излезе с предложение за промяна законодателството, регулиращо производството и освобождаването на генно модифицирани растения и произведените от тях продукти. Предстоят дебати – на 26 октомври в Земеделската комисия и на 9 ноември в Комитета по околна среда на Европарламента. До 9 ноември могат да постъпват предложения от евродепутатите.
Това, което се търси като промяна, е по отношение новите геномни техники за получаване на ГМО – ново поколение техники за производство на ГМО. Те представляват целенасочена мотагенеза и цисгенеза. Всякакви растителни продукти, растения, произведени с тези две техники, са обект на изменение. Промяната цели да дерегулира отглеждането, производството и влагането им във фуражи и храни. Комисията предлага да отпаднат изследванията за безопасност, пътя за проследяване на пускането им на пазара, етикетирането за ГМО, произведени с тези групи от техники.
Явно съставът на сега действащата комисия е доста про ГМО и напънът е да осъществи всички желания на ГМО производителите.
Всички фермери и биопроизводители ще бъдат засегнати. „Но няма място за песимизъм, заявява Ивайло Попов от Екологично сдружение „За Земята“. – Време е да бъдем активни! Можем ясно да заявим нашата позиция, като изпратим имейл с призив да нашите депутати в Европарламента.“
Чуйте пълният разговор с Ивайло Попов, експерт от Екологично сдружение „За Земята“:

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина