Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 07/02/2024

Европейският парламент (ЕП) одобри днес нов регламент, който позволява пускането на пазара нови ГМО без каквито и да било проверки за безопасност за човешкото здраве и околната среда. Корпорациите, които продават продуктите, получени чрез новите геномни техники, както и фермерите, които ги отглеждат, ще бъдат освободени от отговорност в случай на вреди върху хората и природата.

Отстъпки от първоначалното предложение на Европейската комисия бяха направени по отношение етикетирането на новите ГМО. Според решението на ЕП трябва да бъде въведен нов етикет за продуктите, получени чрез новите геномни техники, както и изисквания за прозрачност по цялата хранителна верига. Остават редица въпросителни обаче как това ще бъде сторено на практика. Спазването на изискването е свързано с приемането на правила и строг контрол при прилагането им, което в страни с нестабилна правораздавателна система, като България, едва ли ще бъде ефективно, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Решението на Парламента да одобри широкото дерегулиране на нови ГМО е поредният тежък удар за земеделските производители в Европа и за околната среда, коментират в разпространена до медиите позиция от „Приятели на Земята Европа“. Еколозите признават опита на Парламента да ограничи патентите за нови ГМО, но отбелязват, че решението все още излага фермерите и селекционерите на съдебни дела за нарушаване на права от страна на най-големите агробизнес корпорации като Corteva и Bayer. „Нима мнозинството от членовете на ЕП са забравили, че техният дълг е да защитават правата на избирателите си, а не да правят отново и отново подаръци на индустрията и нейните лобита?“, попита Мюте Шимпф, активист в кампанията за храни на „Приятели на Земята Европа“.

Снимка: europarl.europa.eu

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина