Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.
По случай Международния ден на Черно море – 31 октомври, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, туристическо дружество „Родни балкани“ и Морски клуб „Приятели на морето“ организират традиционно почистване на плажа около хижа „Черноморец“.
Предвид последните законови разпоредби и мерки относно епидемиологичната обстановка, събитието в събота ще бъде проведено при засилване на мерките за безопасност.
В тази връзка сме задължени да отменим организирания транспорт от наша страна поради факта, че ще предизвика струпване на много хора в тясно затворено пространство.
Вариантът за включване остава с придвижване със собствен или градски транспорт. Сборният пункт ще бъде в 10 ч. на хижа „Черноморец“, а от тук можете да получите повече информация за автобусните линии и вариантите за придвижване до там.
На място ще има разпределение на групи, организиране на физическа дистанция и осигуряване на предпазни средства за тези, които не носят лични такива.
Организирани са три сборни пункта:
1. 9:24 ч. – последната спирка на Ракитника (може да се стигне до нея с автобус №60, който тръгва от спирка „ЖП гара“ в 8:40 ч.); Ръководител: Васил Стоев;
2. 10:00 ч. на паркинга пред хижа “Черноморец“; Ръководител: Росица Димитрова;
3. 10:00 ч. от последната спирка на автобус № 17 в кв. Галата – групата ще премине пешеходно през хижа „Ветеран“; Ръководител: Красимира Хинева.
За всички групи са осигурени чували, ръкавици, сандвичи, вода и чорбата на Кака Жива. Нека всеки, загрижен за природата, си носи канче/купичка и лъжица! А ако желаете да подкрепите едновременно и Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“, може да закупите вашето канче от тук.
Празникът съвпада със Световния ден на ходенето. По този повод ще има и томбола с награди.
Плаж „Черноморец“ се намира на около 15 км южно от град Варна, между плажовете на Фичоза (на север) и Паша дере (на юг). В региона се намира защитената територия „Ракитника“ и има много борови дървета.

Оставаме отговорни – както към себе си и собственото здраве, така и към природа!

Международният ден на Черно море 31 октомври 2020 г. отбелязва 24-ата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.

  • Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от 6 държави, населяващи крайбрежието му.
  • Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.
  • Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.