Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

На 15 декември се навършват 25 години от учредяването на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Мисията на сдружението е да превърне опазването на околната среда в личен интерес на всеки.

Предисторията на организацията започва от Студентско екологично дружество към Технически университет – Варна. Учредителите са току-що завършили студенти от първия випуск на катедрата „Екология и опазване на околната среда“. Към тях се присъединяват и част от младите преподаватели по това време в университета.

Сдружението бързо набира популярност сред варненската общественост. Един от първите и най-успешни проекти на младите еколози е изработването на система от екологични, икономически, социални и здравни индикатори, с които се измерва развитието на Варна. Те излизат в книгата „Устойчива Варна“.

Проведена е първата акция срещу найлоновите торбички пред големите супермаркети в града още през далечната 1998 г.  Морската столица става първия град в страната с екологична реклама на уличен билборд.

Поставена е и първата велостоянка, а през 2004 г. в града се повдига въпроса за липсата на велоалеи. Две години по-рано гражданската организация провокира открито местната власт и сключва облог с областния управител, че ще спести 4% вълероден двуокис в 4 детски учебни заведения за 4 месеца. И го прави.

Младите еколози не само поставят проблемите на масата, но и дават готови решения, като вертикалното озеленяване за компенсиране на намаляващите зелени площи във Варна.

Най-популярна сред варненци обаче остава кампанията за разделно събиране на хартия „Лист по лист“, която продължава вече 20 години. Над 17 000 дървета са спасени от изсичане през това време от над 300 участници, които предават за рециклиране отпадъчната си хартия.

След 2013 г. акцентът е поставен върху гражданската активност. Започва организирането на ежегодния граждански форум „Конференция по демокрация“, чието седмо издание предстои през 2021 г.

Хората, свързани с Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, вярват, че светът се движи от направеното. И не спират да правят всеки ден по-малко за по-чиста околна среда, устойчиво развитие, демокрация…! Направи и ти нещо още днес! Подкрепи усилията на активните граждани!