Автор: Десислава Георгиева
Публикувано на 02/02/2022

Снимка:

Всеки ден дизеловите камиони се движат по магистралите между пристанища, складове, фабрики и търговци на дребно, като изхвърлят изгорели газове.

Вдишването на тези газове е опасно. Отработените газове от камионите съдържат замърсители, които са свързани с астма, белодробни заболявания, сърдечни проблеми и рак.

Реджан Патерсън е научен сътрудник по въпросите на транспорта във Фондацията на Конгресната черна кауза. Тя казва, че малцинствените общности често са най-засегнати от замърсяването от дизеловите камиони.

„Това наистина е свързано с дискриминационни процеси на планиране, при които цветнокожите общности и общностите с ниски доходи често са разположени в близост до пристанища, основни пътни артерии и дистрибуторски центрове и поради това са непропорционално изложени на въздействието на отработените газове от дизелови двигатели“, казва тя.

Преминаването към електрически камиони може да помогне, тъй като електрическите камиони не отделят вредни емисии от ауспуха.

Затова Патерсън казва, че тежкотоварните превозни средства трябва да бъдат в центъра на вниманието на политиците, когато планират инвестиции в екологично чист транспорт: „Наистина да кажем как да дадем приоритет на общностите, които са непропорционално изложени на дизелови камиони?“

По този начин транспортът на бъдещето би могъл да спомогне за намаляване на някои от неравенствата в миналото.

Статия

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина