Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 02/07/2023

Елате на 3 юли на фестивала „Зелена революция“, за да отпразнуваме подобаващо Международния ден без найлонови торбички. Ще рисуваме и творим заедно уникални торби. Темата е “Мисия Планета”. Всички деца над 6 години могат да се включат в най-забавния и пъстър конкурс.

Входът е свободен, материалите за творчество са осигурени от „За Земята“, а торбичките – от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Ecovarna.

Всяко детско произведение ще бъде заснето и публикувано в галерия за гласуване през фейсбук страниците на Улицата на готвачите и на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Ecovarna. Малкият художник, събрал най-много гласове до 08.07 (събота), ще получи награда.

Конкурсът за рисувана торбичка ще се проведе на 3 юли от 18 ч в шатра „Еко работилници“ на „Зелена революция“ в градинката до Община Варна.

Всеки път, когато пазаруваш с торба за МНОГОКРАТНА употреба, печелиш ти, печели и Земята. “Торбичка ли? #НеМерсиНосяСи“.

А защо е убийствено за природата използването на найлонови торбички и пластмасови изделия за еднократна употреба, ще разберете от демонстрацията „Изследване на микропластмаса с микроскоп“ отново на 3 юли и отново на „Зелена революция“ в шатрата за дискусии от 12 до 16 ч. Никола от LessPlastic Bulgaria ще разкаже какво представлява микропластмасата и как тя попада в околната среда. Ще има и демонстрация, в която може да участвате. Заповядайте и се запознайте отблизо с тази актуална тема и възможните разрешения на проблема с прекомерната употреба на пластмаса.

От 16 до 18 ч ще се проведе фото акция „Чисто Черно море“ на плажа под хотел „Черно море“. Ако се интересувате по-дълбоко от темата, за вас е форумът „Как да се придвижим към целта Нулеви отпадъци” в зала „Пресцентър“ във Фестивален и конгресен център – Варна от 10 до 12 ч на 3 юли. От 20 ч ще сме отново на фестивала за прожекцията на филма „Море на вятъра“ (Wind2Win).

Събитията, посветени на Деня без найлонови торбички, започват още от неделя – 2 юли, с пъзел-игра „Алтернативи на пластмасата“ от 10 до 14 ч

От 19 ч Вера Маркова от Green Revolucia ще разкаже „Как да намалим употребата на еднократна пластмаса в ежедневието – лични и корпоративни примери“, а от 20 ч ще бъде прожектиран филма „Наука за морето“.

ПРОГРАМА
Фонтаните до Община Варна
2 юли

10:00 – 14:00  Пъзел-игра „Алтернативи на пластмасата“

18:00 – 19:00 „Живо Черно море“ (Black Sea of Life) – Грийнпийс България

19:00 – 20:00 „Как да намалим употребата на еднократна пластмаса в ежедневието – лични и корпоративни примери“ – Вера Маркова от Green Revolucia

20:00 – 22:00 Прожекция на филма „Наука за морето“ – 45 мин.

3 юли

10:00 – 12:00 Форум за местни власти и бизнес „Как да се придвижим към целта Нулеви отпадъци”, зала „Пресцентър“ във Фестивален и конгресен център – Варна

12:00 – 16:00 Изследване за микропластмаса с микроскоп с Никола Бобчев от Lessplastic Bulgaria

16:00 -18:00 Фото акция „Чисто Черно море“ на плажа до хотел „Черно море“ – включи се и ти!

18:00 – 19:00 Конкурс за рисувана торбичка

19:00 – 20:00 Лекция „Що е то микропластмаса?“

20:00 – 22:00 Прожекция на филма „Море на вятъра“ (Wind2Win) – 45 мин.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина