Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 15/01/2024

„Перверзията на българското законодателство е, че то в един момент приема новите европейските изисквания и в същото време не се променя. Позволява на старите играчи да си запазят предимствата.“. Това заяви Петко Ковачев от Института за зелена политика в интервю за ЕкоВарна. Коментарът му бе направен по повод приетите изменения и допълнения в Закон за енергията от възобновяеми източници в края на миналата година.

По думите му, задават се много пари за българската енергетика, но не за досегашния, а за бъдещия й вариант. „Имаме и цялата кохорта от държавни служители, политици, общински администрации, които изобщо не разбраха какво трябва да се прави, а гледат на тези средства като на една торба пари. И за пореден път ще кажем на Брюксел каквото иска да чуе от нас, но ще правим каквото си искаме“, коментира Ковачев, като уточни, че това е почти точен цитат на човек от Министерството на енергетиката от преди близо 10 години. Според него българският подход към ЕС е точно такъв и затова не вървят и Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), и териториалните планове за справедлив преход. „Защото шмекерлъците по български продължават“, заключи Петко Ковачев. Той призна все пак, че за Плана за възстановяване има обективни причини като политическата криза от 2021 г. насам – поредицата от служебни правителства, липсата в големи периоди на парламент, който да приема закони, войната в Украйна и енергийната война на Русия срещу Европа, икономическите турбуленции. „Ако в България имахме стабилна администрация, когато нямаме стабилна политическа власт, нещата нямаше да са толкова лоши. България се управлява централизирано, няма регионално самоуправление, няма региони които да вземат решение дори на собственото си ниво, когато нямаме стабилно правителство“, смята експертът. Затова според него стигаме до все още неприетите териториалните планове за справедлив преход и последните критични бележки на ЕК в тази област.

Според Ковачев, второто плащане по ПВУ може да се използва като пример за преподаване как не трябва да се правят нещата в българската политика. „Лидерите на „Продължаваме промяната“ много добре знаеха, че трябва да се бърза с плана. Очевидно е, че не обясниха нито на премиера, нито на министрите, че трябва да се действа от първия ден. До средата на 2023 г. България беше закъсняла с две плащания. Абсолютно неизпълнени бяха т. нар. междинни цели. Правителството се фокусира да изпълни целите за второ плащане и за да месеца  – от август до началото на октомври станахме свидетели на „социалистическо съревнование“ по правене на  ПВУ и изпълнение на мерките. Това стана по начин, по който сега ще трябва да имаме ремонт на ремонта – и в Закона за възобновяемите източници, и в Закона за енергетиката, и н още няколко закона, и на схемата с едно гише за получателите на евросредства…“, убеден е енергийният експерт.

През 2023 г. у нас има ръст с около 20-25% на производство на зелена енергия, особено на слънчева, и долу-горе същия процент намаление на „кафява“ енергия, съобщи Петко Ковачев. Според него обаче новите играчи на пазара не смеят да се заявят добре или не го правят по добър начин. Той даде пример с инвеститорите във вятърна енергия в морските пространства, които „се заявиха по абсолютно погрешен начин и не събраха симпатии“.

Какво ни се случи и какво ни се размина през изминалата година? Обзор на „Зелените политики“, които останаха извън фокуса на големите медии или бяха отразени бегло. И дали имахме „Развитие в застой“, ако трябва да използвам заглавието на култовия американски сериал? Чуйте още от разговора с Петко Ковачев за отминалата 2023 г.:

 

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина