Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 13/12/2023

„В многогодишната ни битка срещу разрешаването на ГМО на пазара и в природата, българските правителства, които и да са били те, са заемали про ГМО позиция. Затова не съм учуден и от позицията на настоящото правителство.“ Това заяви Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Сдружението беше един от организаторите във Варна на масовите протести срещу разрешаването на ГМО в България преди 13 години.

„Един от първите закони, които първото правителство на Бойко Борисов реши да приеме беше нормативен акт, който да разреши ГМО. Тогава имаше много протести, много гражданска енергия и се взе решение генно-модифицираните продукти да бъдат забранени на територията на България. От тогава до днес опитите за разрешаването им не са спрели и най-накрая май ще им мине номера“, коментира Илиев.

Преди ден земеделският министър Кирил Вътев представи новата позиция на Министерския съвет по предложения Регламент за растенията, получени чрез определени нови геномни техники, както и храните и фуражите, получени от тях, на заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство в Брюксел. Под натиска на земеделски и екологични организации позицията беше променена от „За“ на „Въздържал се“, което на практика не отхвърля предложението на Европейската комисия за разрешаване на т.нар. генно-редактирани организми.

„Няма значение как ще бъде наречена технологията – генно модифициране или генно редактиране, все се бърка в генома на растенията, за да бъдат направени по-устойчиви на хербициди“, заявява Илиян Илиев. По думите му, целият процес се дирижира от компаниите, които произвеждат хербициди и пестициди. „Независимо как се пакетират доводите, в основата винаги стои търговския интерес. Каквото и да ви казват, става въпрос за манипулация на ниво гени в клетката“, коментира Илиев. Той припомни, че когато в природата веднъж бъдат освободени ГМО, те асимилират останалите растения. „Един ден ще осъмнем без традиционни култури и сортове. Екологичното земеделие отива в историята. И това ще засегне българският производител“, прогнозира председателят на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Какви са доводите за въвеждане на Регламента за растенията, получени чрез определени нови геномни техники? Защо са манипулативни? Защо и как гражданската енергия срещу ГМО храните беше приспана и не сме свидетели на масово недоволство?
Отговорите на тези и други въпроси може да чуете морския подкаст с Илиян Илиев:

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

за истината

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение „Про веритас“ и сайта zaistinata.com в рамките на проекта „Развитие на независима регионална журналистика“.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина