Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 16/12/2020

Елен Сабатини (първата вляво) по време на една от работилниците за натурална козметика, организирани в „Кубрик“.

Снимка: архив ecovarna.info

Елен е французойка, живееща от 10 години в село Езерец. Събира рецепти от старите книги и забърква балсами, мехлеми, кремове и сапуни, съчетавайки ароматни етерични масла, пчелни продукти и френски естетизъм. Същевременно е градинар-експериментатор и пчелар във фермата в Езерец.

Ани е добруджанка, която след различни места по света и у нас се спира в село Ваклино (на 7 км от Езерец) и вилнее в градината във ваклинската ферма. Импровизира в кухнята с био лимец, произведен от приятели в района, и всякакви домашно приготвени благинки. Горда е със своите лични рецепти за маски за лице.

Към тях се присъединява и Доротея Атанасова от Дуранкулак, автор на Шушулка\Арт . Трите обединяват усилия с идеята да създадат поминък за жените на село, особено през трудните зимни месеци. Така се ражда „ЕКНО“. Идва от сливането на ЕКологично чисти продукти и етНО традиции, които се превръщат в бранд, за да може природата да влезе в домакинството.

Специално за коледните празници дамите от сдружение „Екно“ са подготвили уникални ръчно изработени подаръци – несесери, тривки за лице и тяло, восъчни кърпи, които заместват успешно фолиото, опаковките за храна и дори подложките за хранене. Оформили са и подаръчен комплект, който би заинтригувал ценителите на натуралните продукти.

Елен и Ани наричат „Екно“ fine farming-инициатива с идеята, че полагат началото на един различен поглед към живота на село. Тяхната общност се състои от млади жени, които живеят и виждат своето развитие на село, извън натоварените от консуматорско влияние градски локации. Ако желаете да ги подкрепите и в същото време да зарадвате близък, направете своя социално отговорен подарък точно на тази Коледа!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина