Дойчин Кършовски е варненец, който от близо 20 години живее в Синсинати, САЩ и работи като уелнес и пърформанс коуч. От 5 години инсталира соларни панели на покрива на дома си. Процесът му отнема два дни и два подписа, които полага на предварително подготвен документ. Не го планира заради високи сметки за ток или заради желание „да се откачи“ от системата. Просто иска да смени керемидите на покрива си…

Слънчев покрив за един ден в САЩ

„Беше назрял моментът и търсих фирма, която да ги смени. В същото време компанията, която инсталира соларните панели имаше кампания в моя квартал“, започва разказа си Дойчин. От фирмата му обещават, че ще му платят новия покрив, ако сложи на него соларни панели. На варненеца не му трябва много време, за да изчисли ползите. Така за един ден се оказва с инсталирани 30 соларни панела на новия си покрив. Цялата процедура не му коства ходене до нито една институция в Синсинати, нито събиране и подготовка на документи. „Просто се съгласих. Поставих два подписа върху документи, които бяха предварително оформени от компанията, която инсталира соларните панели. И никакви други процедури“, учудва се на въпроса мъжът.

Това, което накланя везните към решението да си инсталира фотоволтаична система, е ангажиментът, че при всеки бъдещ ремонт на покрива компанията ще деинсталира и след това отново инсталира панелите безплатно.

Инвестицията, която прави Дойчин Кършовски, възлиза на 160 долара/месечно в продължение на 8 години. В нея влиза стойността на труда, на всички използвани материали и панели, на монтажа и демонтажа, при това предоставена на разсрочено плащане. Отделно от облекчената процедура, държавата стимулира производството на зелена енергия от домакинствата, като предоставя т. нар. tax credit. Данъчното облекчение възлиза на $7000 долара и се получава в годината, която се инсталира фотоволтаичната система. Това реално намалява значително вложението на Дойчин и му гарантира по-бързо изплащане и възвращаемост на направената инвестиция.

Така преди 5 години Дойчин се превръща в произвеждащ потребител на зелена енергия. Използва за домакинството си всичко, което би могъл, от произведената от фотоволтаиците енергия. Излишъците нарича „екстра“, която продава обратно на компанията.

Полета от фотоволтаици у нас

Правителството в САЩ така е организирало процеса, че в повечето случаи инициативата идва от фирмите – инсталатори и търговци на енергия, които мотивират гражданите да си инсталират фотоволтаични системи, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Вече близо 20 години сдружението изследва процедурите, при които у нас може да станеш произвеждаш потребител на зелена енергия.

В България тези, които обясняват на гражданите как не трябва да си поставят фотоволтаици, било то депутати или големи енергокомпании, изграждат огромни полета от фотоволтаични паркове, заявява Илиев. По думите му, ако си сложите фотоволтаик на покрива, това автоматично ще намали техните печалби и ще облекчи вашия портфейл.

С промените в Закона за енергията от възобновяеми източници и у нас трябва да бъдат въведени на практика понятия като „произвеждащи потребители“, „нетно виртуално отчитане“, „нетно отчитане“, „енергийни общности“, които да облекчат процедурата за гражданите, желаещи да произвеждат зелена енергия.

Примерът Украйна

Факт е, че от две години промените в световната енергетика се случват много бързо. Причината е войната в Украйна и рязкото поскъпване на енергоизточниците. Деница Петрова ръководи кампания на „Грийнпийс“, наречена “Зелено възстановяване на Украйна”. Като част от нея организацията прави една болница напълно независима от конвенционални горива в региона на Буча. Част от лечебното заведение е разрушено от бомбардировките още в първите дни на войната, а от март до май м.г. работи изцяло без електроенергия. От „Грийнпийс“ решават, че това е перфектният пример да направят една сграда независима, както от централната мрежа, така и от изкопаеми горива. През есента на 2022 г., след доста усилия, успяват да инсталират соларна система на покрива, която е така проектирана, че захранва изцяло термопомпа, отопляваща сградата. В момента болницата в Хоренка работи само на слънчева енергия. И дори може да захранва с електроенергия целия район през летните месеци. В момента това не се случва, защото, както в България, така и в Украйна това юридически не е възможно. Нищо чудно обаче украинците да ни изпреварят. Това лято предстои да се приеме законодателство, което да въведе нетното отчитане и да направи възможно използването на цялата произведена електроенергия от болницата.

За енергийната свобода

„Това е свободата от изкопаеми горива – да не зависим от въглища, от газ. Да може да се радваме на слънцето и на чиста околна среда“, казва Деница Петрова от „Грийнпийс“. Именно организацията прави популярен термина „енергийна свобода“. Това означава гражданите, които имат възможност да произвеждат електроенергия от собствени източници, било то фотоволтаични, вятърни или други, да го правят и да са свободни от ценовата политика на големите доставчици – монополисти, коментира Петко Ковачев от Института за зелена политика. Другата свобода е тази да имаш постоянно енергия, независимо от прекъсване на доставките, ремонти, аварии и пр. Не на последно място е свободата да обменяш енергията със съседи, сдружение, квартал, така, че тя да се използва най-ефективно, с възможно по-малко загуби, смята Ковачев.

„Българите осъзнават много добре ползите от възобновяемата енергия. За съжаление, от години стоят едни и същи административни пречки пред тях. Трудно се случва да си сложиш панели на покрива и да си включен в мрежата, така че да доставяш електроенергия в съседни сгради“, казва Деница Петрова. Според нея в България липсва политическата воля да се освободи системата така, че гражданите да участват в енергийната трансформация.

Дали българите ще живеем, като във филма „Матрицата“ – свързани с мрежа в създадена от монополисти и политици измислена реалност или ще станем малко по-независими, като откачим част от кабелите?

Живеем в свят, в който всичко е възможно. И ние, от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и Зелени закони, правим всичко, за да ви показваме възможностите.

Ако харесвате това, което правим, ако сме ви вдъхновили поне малко, може да подкрепите усилията ни тук.