Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 28/03/2023

В България се радваме на „къса памет“. Това ни помага често да пренебрегваме съществени факти, когато трябва да вземем важни решения. Днешната дата, 28 март, трябва да ни отрезвява от някои наши желания. На днешния ден през 1979 година се случва инцидентът на Тримилния остров. Всъщност това е авария в АЕЦ „Три майл айлънд“, щата Пенсилвания, САЩ. Това е една от големите аварии в историята на ядрената енергетика. Оценена е ĸaтo бeдcтвиe oт Hивo 5 от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). За сравнение Чернобил и Фукушима са с ниво 7 – най-високото възможно заради разрушителните пocлeдcтвия зa здpaвeтo и oĸoлнaтa вpeдa. Размерите на аварията стават ясни едва 5 дни по-късно, като междувременно е наредена евакуация на населението в района на централата.

Разбира се оценките са различни, но безспорно са факт.
Гледната точка на атомните специалисти: Извън херметичната зона е изхвърлено малко количество йод-131, около 2 кюри. Жертви няма, но е извършена евакуация на живеещото наблизо население. Гледната точка на еколозите: Засегнати са 130000 души, заведени над 2000 дела. Разходите вследствие на аварията се изчисляват на 3 млрд. долара.
Друго мнение: загива 1 човек, а близо 100 други са облъчени.

Всеки студент по екология  учи, че при авария на АЕЦ се образуват около 200 различни вида радиоактивни вещества. Радиоактивните продукти могат да се задържат в стратосферата от 3 до 9 години, а в тропосферата – около 3 месеца – поне!

Но да се върне към Инцидентът на Тримилния остров. Цената за почистването след аварията от преди 43 г. във втори блок на АЕЦ „Три майл айлънд“ все се изплаща. Въпреки че ядрото на разрушения блок е доставено на Националната лаборатория в Айдахо, останалата част на съоръжението продължава да е силно радиоактивна и е поставена в бетонен саркофаг. Работите по разглобяването на блок 2 са предвидени да започнат едва през 2041 г. и да бъдат завършени през 2053 г. Цената на дейностите по почистването след аварията в Tpи Maйл Aйлънд възлиза на близо $1 млрд. Общо разходите вследствие на аварията се изчисляват на $3 млрд.

Имайте го предвид, когато лилеете за бъдеща независима енергетика, основаваща се на нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“ или нова централа в Белене, предупреждават еколозите от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Защото някои политици разчитат именно на късата ни памет.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина