Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 30/09/2018

Този шампоан прави страхотна пяна!”. А зачитали ли сте се в етикета му? А в пастата за зъби? Душ-гела? Непонятно е, съдържанието е на латиница, има съкращения…

Ето кое предизвиква страхотната пяна: Sodium Lauryl Sulfate (може да се срещне и като SLS), заедно с Sodium Laureth Sulfate (SLES) или Ammonium Laurel Sulfate (ALS). Това са масово използвани евтини пенители в продутите за лична хигиена, в т. ч пасти за зъби, води за уста, сапуни…Сега погледнете етикета на препарата за пране на килими и за почистване на подове. Евтиният синтетичен пенител присъства и там. Предизвиква раздразнение на кожата, скалпа, венците, атопичен дерматит, себорея, екзема, подуване на ръцете… В зависимост от процеса на производство, SLES може да бъде замърсен с Dioxane. Диоксанът е канцероценен и остава в тялото за дълго време, защото черният дроб не може да го метаболизира ефективно. Редица изследвания го свързват с хормоналния дисбаланс.

А ето и кое почиства така ефективно – триклозанът. Използва се при производството на сапуни, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби, пластмаса. Когато проникне в клетката, триклозанът блокира синтеза на ензима Еноил-АПБ редуктаза, който е жизненоважен за оцеляването на много бактерии. Ако се съедини с хлора може да се образува хлороформ, който е канцероген.

Сладкият вкус на пастата за зъби се дължи обикновено на аспартама (изкуствен подсладител). В организма той се преобразува във формалдехид – вещество, което причинява рак.

Антикариесният компонент в паста за зъби – флуорът, причинява проблеми със щитовидната железа и имунната система. Продължителното предозиране с флуор води до флуороза – промяна в структурата на костите, които стават по-слаби и чупливи, а на зъбния емайл до степен на разрушаване.

Проплиленгликолът се използва като овлажнител и омекотител в пасти за зъби, кремове и дезодоранти, но и в антифриза и боята. Токсичен е в по-големи количества.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина