Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 05/03/2021

Снимка: Ecovarna.info

25-годишната история на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Ecovarna.info влезе в Лондонското училище по журналистика (The London School of Journalism). Това стана под формата на домашна работа на един от студентите – екологът, преводач и пътешественик Елица Лукова. Задачата към студентите е да напишат статии под формата на интервюта за регионална и национална медии. Като образец им е дадено интервю в британският ежедневник „Гардиън“ (The Guardian). То не беше в стандартната за нашите вестници форма – с въпроси и отговори, а статия с множество цитати, разказва Елица.

Елица Лукова едновременно участва и отразява кампанията „Шише върни, книга си вземи“

Тя озаглавява материала си „Илиян Илиев: Станахме сметището на Европа. Това трябва да спре!“. В него разглежда 25-годишната история, като започва с най-успешната кампания на организацията – „Лист по лист“. „През последните 20 години спасихме над 18 000 дървета, като рециклирахме отпадъчна хартия заедно с 300 участници. В България има малко кампании и проекти, които да продължат толкова дълго “, казва председателят на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Статията разказва и интересната история на проекта „Да се обзаложим“, в който еколозите се хващат на бас с областния управител Яни Янев, че ще спестят 4% въглероден двуокис за 4 месеца в 4 учебни заведения във Варна.

Подобаващо място е отделено на една от последните мисии на организацията – „Аз избирам чашата за многократна употреба“. „Повече от 4600 деца са участвали в проекта и до момента са спестени над 12 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба“, цитира Елица Лукова. В публикацията се посчава и спечеленият от проекта златен медал в конкурса BEYONDPLASTIC Award 2020 за най-добра инициатива в образованието.

Не е пропусната и „най-популярната инициатива от 2020 г. „Шише върни, книга си вземи“, част от Зелените петъци, която продължава и през 2021 г. „Хората могат да донесат празно стъклено шише от парфюм, крем или лекарство и да вземат книга срещу само 1 лев (0,5 EUR)“, разказва статията.

Елица Лукова завършва материала си с най-сериозния проблем, с който се занимава организацията в момента – изгарянето на отпадъци. „Преди десет години разпънахме трансперант върху комина на болничен инсинератор с надпис: „Инсинераторите убиват”. Оттогава това е наш приоритет“, разказва Илиян Илиев в интервюто.

Наставникът на Елица, журналистът Ник Алати, нарича работата „много ангажираща и пълна с коментари от хора, ключови за историята“. Той казва, че е научил много за България от материала. Препоръчва на Елица Лукова да го публикува във вида, в който е. И завършва оценката си с думите: „Запомни, че журналистиката е много повече от писане. Тя е 40% проучване, 40% – интервюта и само 20% писане.“.

Лондонското училище по журналистика е основано през 1920 г от писателя и журналист сър Макс Пембъртън. То предлага присъствено и дистанционно обучение по журналистика и творческо писане. Преподавателите са писатели и журналисти с дългогодишен опит.

СПОДЕЛИ!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина