Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 05/03/2021

Снимка: Ecovarna.info

25-годишната история на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Ecovarna.info влезе в Лондонското училище по журналистика (The London School of Journalism). Това стана под формата на домашна работа на един от студентите – екологът, преводач и пътешественик Елица Лукова. Задачата към студентите е да напишат статии под формата на интервюта за регионална и национална медии. Като образец им е дадено интервю в британският ежедневник „Гардиън“ (The Guardian). То не беше в стандартната за нашите вестници форма – с въпроси и отговори, а статия с множество цитати, разказва Елица.

Елица Лукова едновременно участва и отразява кампанията „Шише върни, книга си вземи“

Тя озаглавява материала си „Илиян Илиев: Станахме сметището на Европа. Това трябва да спре!“. В него разглежда 25-годишната история, като започва с най-успешната кампания на организацията – „Лист по лист“. „През последните 20 години спасихме над 18 000 дървета, като рециклирахме отпадъчна хартия заедно с 300 участници. В България има малко кампании и проекти, които да продължат толкова дълго “, казва председателят на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Статията разказва и интересната история на проекта „Да се обзаложим“, в който еколозите се хващат на бас с областния управител Яни Янев, че ще спестят 4% въглероден двуокис за 4 месеца в 4 учебни заведения във Варна.

Подобаващо място е отделено на една от последните мисии на организацията – „Аз избирам чашата за многократна употреба“. „Повече от 4600 деца са участвали в проекта и до момента са спестени над 12 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба“, цитира Елица Лукова. В публикацията се посчава и спечеленият от проекта златен медал в конкурса BEYONDPLASTIC Award 2020 за най-добра инициатива в образованието.

Не е пропусната и „най-популярната инициатива от 2020 г. „Шише върни, книга си вземи“, част от Зелените петъци, която продължава и през 2021 г. „Хората могат да донесат празно стъклено шише от парфюм, крем или лекарство и да вземат книга срещу само 1 лев (0,5 EUR)“, разказва статията.

Елица Лукова завършва материала си с най-сериозния проблем, с който се занимава организацията в момента – изгарянето на отпадъци. „Преди десет години разпънахме трансперант върху комина на болничен инсинератор с надпис: „Инсинераторите убиват”. Оттогава това е наш приоритет“, разказва Илиян Илиев в интервюто.

Наставникът на Елица, журналистът Ник Алати, нарича работата „много ангажираща и пълна с коментари от хора, ключови за историята“. Той казва, че е научил много за България от материала. Препоръчва на Елица Лукова да го публикува във вида, в който е. И завършва оценката си с думите: „Запомни, че журналистиката е много повече от писане. Тя е 40% проучване, 40% – интервюта и само 20% писане.“.

Лондонското училище по журналистика е основано през 1920 г от писателя и журналист сър Макс Пембъртън. То предлага присъствено и дистанционно обучение по журналистика и творческо писане. Преподавателите са писатели и журналисти с дългогодишен опит.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина