Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 21/09/2018

20 млн. лв. са похарчени само за 3 години за чаши за еднократна употреба в детските градини у нас. Това генерира стотици тонове пластмасови отпадъци всяка година. Данните от проучването за генерирането на пластмасови отпадъци у нас ще бъдат изложени и по време на среща в Министерството на здравеопазването от представители на ОЦОСУР, „Грийнпийс България” и Сдружение „За Земята”. Освен проблема, по време на срещата в здравното ведомство ще покажем и възможностите за решение – чаши от неръждаема стомана, както и модел за пространственото им разполагане в детските заведения, съобщи Сабина Максимова, координатор на кампанията „Аз избирам чаша за многократна употреба”. По думите й, никъде в Европа и САЩ не се употребява посуда за еднократна употреба за децата в забавачниците. В същото време у нас инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) издават устни заповеди на директори на детски градини за използването на чаши за еднократна употреба. Това е неправомерно и поражда страх, заявява координаторът на кампанията. Природозащитниците вече имат 10 подобни сигнала от цялата страна.

Въпреки създаваните бюрократични пречки, след старта на разяснителната кампания у нас осем детски заведения са въвели чашите от инокс, като две от тях са от Варна. Всяка метална чаша е гравирана с индивидуално изображение, така че да бъде разпознаваема и употребявана само от едно дете. Печалбата от продажбата на чашите се влага в разяснителна кампания за превенция употребата на пластмаса, проучвания и юридически анализ на нормативната уредба по темата.

Защо е толкова важно използването на иноксовите чаши пред пластмасовите? Защото с употребата им пестим средства, възпитаваме децата си да не разхищават, защото са красиви и естетични, защото е хигиенично всяко дете да пие от собствена чаша и не на последно място – спестяваме стотици хиляди тонове отпадъци на природата и на бъдещето на децата си. Ако и вие сте съгласни с това, обърнете се за повече информация и поръчка на метални чаши за детското заведение, което посещава детето ви или метални бутилки за вода към Сабина Максимова, координатор проект “ Аз избирам чашата за многократна употреба”, sabina.pecsd@gmail.com или чрез формата за запитване в сайта.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина