Над 2 тона отпадъци събраха близо 100 доброволци от един от най-красивите плажове край Варна, този на хижа „Черноморец“. Традиционната акция беше организирана по повод Международния ден на Черно море – 31 октомври от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Морски клуб „Приятели на морето“ и туристическо дружество „Родни балкани“. Около 70% от събраните отпадъци бяха рециклируеми и се състояха основно от метални кенчета и пластмасови бутилки – сигурно доказателство за човешкото разхищение, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Акцията мина под мотото „Морето не е за една ваканция“. Сред вкючилите се в почистването беше и световният шампион по вдигане на тежести Благой Благоев, заедно със семейството си.

Инициативата съвпадна и със Световния ден на ходенето. По този повод от ТД „Родни балкани“ организираха томбола за участниците в почистването. В края на акцията всички хапнаха от добилата популярност „чорба на кака Жива“ (на Жечка Карова, секретар на ТД „Родни балкани“).