Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 30/07/2023

Пътят към малките произвеждащи потребители на чиста енергия ни отвежда в шуменското село Дибич. Близостта до областния град – на 10-ина км, наличието на училище, тихата и зелена среда, го правят прекрасен дом за малко над 1000-та жители, които постоянно живеят там. Един от тях е Цветослав Георгиев и семейството му. 14-те слънчеви панела на покрива се виждат още от улицата. А пред тях се вее българския флаг.

Цветослав ни посреща с широка усмивка и домашна лимонада в малкия си зелен двор. Дори няма нужда да казва, че има интерес към всичко, свързано с „един по-доближен към природата начин на живот“. То се разбира. Към производството на зелена енергия обаче го отвежда любовта му към физиката. Именно заради нея започва работа по специалността си в Германия и се запознава със специалисти, които се занимават с възобновяеми енергоизточници (ВЕИ).

През 2014 г. негов приятел – германец му предлага възможност и спонсорство за изграждане на малка ВЕИ с пикова мощност 3 kW, която да подпомогне нуждите на домакинството му в България. Подарява му 14 фотоволтаични панела.

Въпреки че за Цветослав това е „елементарен технически проект“, той намира фирма, която да изгради фотоволтаичната инсталация. След разрешението за монтаж и монтирането, включването в мрежата се оказа най-сериозния проблем. „Отне ми повече от 2 години и един куп документи“, връща се назад младият мъж. „За нещо толкова технически елементарно и направено за лично потребление би трябвало нещата да се случват по-лесно“, смята Цветослав Георгиев.

Първият проблем, пред който се изправя, е изискването на множество разнородни документи. „Първоначално направих един набор, който впоследствие се оказа, че не е това, което ми трябва. И започнах отначало. Всеки документ ме бавеше с по месец, два, три. Това много удължи ходенето по мъките. Хубавото беше, че разполагах с много свободно време тогава“, намира и положително в цялата история шуменецът.

След 2 години събиране и попълване на всякаква документация, Цветослав е щастлив, че изобщо може подпише договор. Съгласен е на всякакви условия.

„За да мога да се включа в системата, подписах декларация, че се отказвам от преференциални цени на произведената електроенергия. Това, което мога да произведа и използвам за себе си, ми е чиста печалба. Това, което връщах в мрежата, през 2016-2017 г. се плащаше на почти символична цена – 6,4 ст./kW.“, разказва Цветослав. Т.нар. приходи за него се превръщат по-скоро в неудобство. „Трябваше да попълвам куп документи заради няколко лева месечно, които получавам. Бях съгласен дори да не ги изплащат, само и само да се отърва от цялата бумащина. Но нямаше законов начин това да се случи“, разтваря дебела папка с всевъзможни формуляри мъжът.

Процесът през годините се облекчава, но не заради законови промени. „Успяхме да измолим – документацията, която правя, да е веднъж годишно. До преди 2 години трябваше всеки месец да подавам документи към Енергото, към фонд „Сигурност на енергийната система“, на три месеца – към Агенцията за устойчиво енергийно развитие, годишни отчети…“.

„Документацията трябва да се намали до минимум и да се прави веднъж годишно. Таксите да се плащат за по-дълъг период, така че човек да не си губи времето“, разсъждава на глас Цветослав. Той е проучил процеса в Германия. Там ежемесечно съответното енергодружество изравнява сметките на т.нар. произвеждащи потребители на зелена енергия, като приспада върнатите в мрежата излишъци енергия от потребените от мрежата киловати. Това е т.нар. нетно отчитане, което тепърва ще бъде прието у нас с промените в Закона за енергията от възобновяеми източници вероятно наесен. Би било голяма помощ, ако въпросът се реши с едно приспадане, смята Георгиев. По думите му, когато произвеждаш енергия за собствено потребление, това не е бизнес. „Това е равносилно да си насея в градината зеленчуци или да си посадя плодни дръвчета и да се ползвам от плодовете им.“

Като направи равносметка на постигнатото Цветослав Георгиев е категоричен: „Щастлив съм, че мога да имам фотоволтаична система. Това е било една мечта за мен. Но съм много нещастен от всички главоболия, свързани с нея. Когато настъпи декември – януари, съм в траур заради всички изисквания и документации, с които се сблъсквам. Готов съм да се откажа от парите, които получавам за върната в мрежата енергия, само и само да имам спокойствието да ползвам системата, без да се занимавам с каквато и да било бюрокрация.“ Съмнява се обаче, че това би се случило…

Ако сме ви развълнували и споделяте това, което правим, може да подкретите усилията ни тук.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина