Новини

20 млн. лв. са похарчени за 3 години за пластмасови чаши в детските градини

20 млн. лв. са похарчени само за 3 години за чаши за еднократна употреба в детските градини у нас. Това генерира стотици тонове пластмасови отпадъци всяка година. Данните от проучването за генерирането на пластмасови отпадъци у нас ще бъдат изложени и по време на среща в Министерството на здравеопазването от представители на ОЦОСУР, „Грийнпийс България” и Сдружение „За Земята”.

„Аз избирам чашата за многократна употреба“

Замърсяването на околната среда с опаковки за еднократна употреба е един от най-големите проблеми на нашето съвремие.
В повечето държавни детски заведения в страната, пиенето на вода от децата се осъществява с пластмасови чаши за еднократна употреба. Всеки ден в 1 894 детски градини в България, всяко дете  от общо 224 380 децa употребява средно по 5 бр. еднократни чаши на ден. Така се изразходват над 1 милион чаши всеки учебен ден, което се  равнява на 240 милиона чаши годишно с общо маса на отпадъка над 550 тона.  Еднократната чаша се употребява в рамките на едва 2-3 секунди, след което се превръща в замърсител на водите, въздуха и почвите за 300 до 500 години.
Този пластмасов отпадък не може да бъде рециклиран!
Чашите, изхвърлени само за една година,  стигат да се покрие половината от дължината на Екватора. Това консуматорско „постижение“ струва на данъкоплатеца над  6 милиона лв. всяка година само за стойността на закупените чаши без да се отчитат такси и данъци за извозване,  депониране и др.1
Употребата на пластмасови чаши за пиене на вода от децата в детските градини не се практикува в нито една друга държава на Европейския Съюз.  

18 тона употребявана хартия и 315 дървета спасени от изсичане през първото полугодие на 2018

В средата на годината сме! Предстоят летните отпуски! Почивката е винаги по сладка когато е споходена с чувството, че си постигнал нещо, че си успял в начинанията. Ние от Кампания "Лист по лист" ще се опитаме да добавим положителни моменти в това ваше предваканционно време. По традиция е време да публикуваме нашите резултати от първото полугодие на 2018 година.

2900 тона отпадъци внос през първите пет дни на юни

внос отпадъци

На 2 юни 2018 попаднахме на 30 вагона пълни с бали с отпадъци внос, композирани на ЖП Гара Синдел разпределителна. Два дни по късно на 4 юни се натъкнахме на нови 4 вагона на гара Варна и други 24 вагона подредени в композиция на Сточна гара Варна.

Задължително ли е да се използват еднократни пластмасови чаши от децата в Детските Градини?

Категорично НЕ. Употребата на еднократни пластмасови чаши за вода не е описана в нито една от наредбите, които касаят Детските Градини, качествата на питейната вода, пиенето на вода, сервизната посуда и нейната хигиенизация. Вменяването на задължение за употребата на еднократни пластмасови чаши в Общинските Детски Заведения е абсолютно нерегламентирано.

Търсим доброволци за лятото

ОЦОСУР търси доброволци за летните месеци (юли, август) чрез Младежката доброволческа служба на Община Варна . Доброволците ще могат да помагат в следните инициативи: Кампания „Лист по лист“, Гражданска ЕкоЛаборатория, Еколагер Езерец. За част от работата можете да научите от прикрепения видеоклип. Ако имате въпроси може да ни пишете на pecsd@net-bg.net или да ни се обадите на 0887351141.

Войната срещу пластмасата

Мисия "Аз избирам чаша за многократна употреба". Едно интервю  на нашаят координатор Сабина Максимова, пред ТВ "Черно Море", за хода на кампанията, за препятствията, за следващите стъпки, за нуждата от доброволци.

Задължително ли е да се използват еднократни пластмасови чаши от децата в Детските Градини?

 Чаши от инокс за детските градини

Категорично НЕ. Употребата на еднократни пластмасови чаши за вода не е описана в нито една от наредбите, които касаят Детските Градини, качествата на питейната вода, пиенето на вода, сервизната посуда и нейната хигиенизация. Вменяването на задължение за употребата на еднократни пластмасови чаши в Общинските Детски Заведения е абсолютно нерегламентирано.

Не си успял да залесиш дърво?Може да спасиш няколко от изсичане

Пролет е! Честваме Седмицата на гората. Фейсбук ти предлага поне няколко събития за залесяване на дръвчета. Ти „проявяваш интерес”. В деня на събитието винаги излиза нещо... Бързаш! Гледаш часовника. Опитваш се да приоритезираш задълженията си. И… пак залесяваш само онлайн.

Ако си от тези 99%. Не си успял да засадиш дърво. Или си от останалия 1%, но това не ти стига. Можеш да спасиш от изсичане не едно, а няколко дървета. Докато бързаш, гледаш часовника и приоритезираш…

Стани част от "Лист по лист"! Най-устойчивата кампания за разделно събиране на хартия, инициирана от нестопанска организация у нас.

Страници