Пътуваща изложба разказва за вредата от верото и праха за пране

Местоположение: 
Варна, Балчик, Каварна, Шабла
Кога: 
сряда 05/10/2016 - 0:15 to сряда 30/11/2016 - 0:00

Пътуваща изложба ще покаже вредата от битовата химия и как да познаем истинските «еко» и «био»-продукти, предлагани в търговската мрежа. В две от спирките си по Северното Черноморие тя ще бъде придружена от работилница за домашни сапуни. Това съобщиха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), организатор на инициативата. Изложбата ще бъде експонирана през октомври и ноември в училища, детски градини, читалища, обществени институции. По време на едноседмичния престой на всяко от местата ще бъдат организирани прожекция на филм за замърсяването от почистващите и перилни препарати, информационна вечер и дискусия по темата.

Често «еко» или «био» са част от наименованието на определен почистващ продукт, но не и гаранция за неговото качество, показва проучване на Гражданската лаборатория към ОЦОСУР сред 22 марки, почистващи и перилни препарати, предлагани на българския пазар. В накои от случаите «еко» и «био», изписани върху опаковките, са част от слогана на компанията – производител, но съвсем не показват, че цялата гама продукти на фирмата са екологично чисти.
Не са редки случаите, при които потребителите се ориентират по различните знаци, поставени върху етикета или опаковката. Много често обаче те показват единствено, че опаковката може да се рециклира. Някои от знаците могат да удостоверяват само, че определен компонент или съставка са били добити по екологичен начин.

 За да избегнем заблудите, не трябва да се доверяваме сляпо на марката, надписите «еко» или картинките по опаковката, а да четем съдържанието, съветват експертите от Гражданската лаборатория към ОЦОСУР.  Оттам препоръчват да се избягват препарати, съдържащи хлорни съединения, петролни дестилати, феноли и формалдехиди. Думи като етилен/етил, бутил/алкил, бензол, фенол и формалдехид показват, че това е продукт със съставки, които са потенциално вредни за здравето или околната среда. Търсете препарати на водна основа, използващи биоспирт и пробиотици, съветват експертите.

Пълната информация от проучването и подробни съвети за пазаруване ще бъдат представени по време на пътуващата изложба в общините по Северното Черноморие. Всяко учебно заведение и институция, която желае да бъде посетена, може да пише на електронна поща: pecsd@net-bg.net или на Фейсбук страницата на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Проучването и екотурнето са част от проекта на ОЦОСУР  "Спестете пари, защитете семейството си и околната среда!", финансово подпомогнат от програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще”.
Програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще” разглежда опазването на природата в контекста на осъзнаването на личната отговорност и приноса на всеки гражданин, които се възпитават от млада възраст. Повече за програмата можете да намерите тук: