Часът на Земята

Местоположение: 
Варна
Кога: 
събота 28/03/2015 -
20:30 to 21:30

Международната природозащитна организация WWF,  ви канят да се присъедините към седмото поредно издание на  глобалната инциатива Часът на Земята, което ще се проведе на 28 март  2015 г. събота, от 20,30 до 21,30 ч.

 Часът на Земята е световна инициатива, която привлича вниманието на  хората към различни природозащитни проблеми и им дава възможност да  заемат активна позиция за решаването им.  Часът на Земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия.  Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне  с климатичните промени, като загасяват осветлението в домовете си. В  рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и  културни паметници.  През 2014 г. Часът на Земята вече е най-популярната световна  инициатива, с участници от 162 държави и над 7000 града, правителства и  бизнеси, обединени в общи послания и действия за природозащита.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала  година нейните привърженици стават все повече. През 2014 г. в  инициативата участие взеха 106 града, институции, бизнеси и медии.  Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на  Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет,  Президентството, Парламентът, БНБ и много други. (Повече информация  можете да намерите на интернет страницата на WWF на адрес  http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/).

Фокус на Часът на Земята тази година отново са усилията за справяне с  климатичните промени. Затова в България ще обръщаме внимание към  спешната нужда за опазване на реките – те са пряко и видимо повлияни от  температурните промени и валежите, но и от некачественото им управление.

 Как можете да се включите в Часът на Земята 2015?
 1.     Вашата организация може да се присъедини към инициативата, като  разпратите имейл с информация за предстоящото събитие до своите членове
 и активисти.
 2.     Ако последвате настоящия линк ще откриете банерите на кампанията,  които бихте могли да поставите на вашия сайт http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/earthhour2015/.
 3.     Специфичен акцент на кампанията ни  през тази година е петицията за  опазване на реките на WWF където са обяснени и редица проблеми на реките
 у нас: wwf.bg/reki, Ще сме признателни ако популяризирате петицията през  вашите информационни канали – имейл лист, фейсбук страница и т.н..
 4.     В тази връзка, при желание от ваша страна, бихте могли да  организирате тематично свързани прояви в седмицата преди 28 март, както
 и по време на самия Час на Земята, посветени на опазването на реките или  на местна природозащитна инициатива.
 5.     На следния линк от страницата на WWF бихте могли да споделяте снимки  от събитието във вашето населено място:  https://www.facebook.com/WWFBulgaria.
 Екипът е готов да отговори на всички въпроси във връзка с  инициативата.

"Вярваме, че с ваша помощ Часът на Земята ще продължи да вдъхновява  българите да се стремят към едно по-устойчиво бъдеще".